Vuhan-400 – ezen a néven bukkan fel egy biológiai fegyvereket előállító laborból kiszabadult kórokozó Dean Koontz: A sötétség szeme című regényében. Vajon a szerző megjósolta a 2019 végén pusztító útra induló járványt, vagy csak a véletlennek köszönhető a dermesztő hasonlóság fikció és valóság között?

A gyanús sorok viharos sebességgel kezdtek terjedni a közösségi média különböző felületein.

Lássuk először a tényeket: a regényben valóban így nevezik a betegséget és az is vitathatatlan tény, hogy Vuhan Kínában található. A könyvbeli és a valódi (egyébként COVID-19 névre keresztelt) kórokozó azonban több szempontból is eltér egymástól.

  • A Vuhan-400 teljes egészében egy emberek által kifejlesztett vírus, míg a COVID-19 egy állatból (egyelőre nem világos, milyen fajból) ugrott át emberre.
  • Bármennyire is ijesztő, a COVID-19 sokkal kevésbé veszélyes kórokozó: a Vuhan-400 halálozási rátája 100%, a koronavírusé csupán 2%.
  • A Vuhan-400 lappangási ideje mindössze 4 óra, a koronavírusé 14 nap.

Mindemellett a könyvnek többféle változata létezik, az eredeti, 1981-es kiadásban Vuhan helyett a Gorkij-400 nevet viselte a kórokozó. Nem tudni, mikor (és persze miért) változtatták meg a nevet, annyi azonban biztos, hogy a regény 2008-as kiadásában már a Vuhan-400 szerepel.

Koontz egyetlen helyen sem említette, hogy történetével későbbi eseményeket jövendölne meg, a hasonlóságok csak a koronajárvány kitörése után kezdtek feltűnni az olvasóknak. Ez pedig inkább pszichológiai jelenség, mintsem egy világméretű összeesküvés leleplezése.

(Snopes)