A szokatlanul meleg óceánvíz miatt csaknem félmillió étikagyló "főtt meg élve" Új-Zéland partjainál. A kutatók szerint a jelenség a klímaváltozással állhat összefüggésben.

A "kagylótemetőre" az Aucklandben élő Brandon Ferguson bukkant még a hónap elején az Északi-sziget legészakibb csücskének közelében fekvő Maunganui Bluff Beachnél. A férfi egy felvételt is közzétett a Facebookon, ahogy keresztülgázol a part menti sziklák között felhalmozódott üres kagylóhéjakon.

Chris Battershill, a hamiltoni Waikato Egyetem ökológusa szerint hasonló tömeges pusztulást figyeltek meg az elmúlt években egyebek között szívkagylóknál is. Az esetek közös jellemzője a nagy hőség, a sok napsütés és a hosszú időn át szokatlanul nyugodt tengervíz.

Ezek együttese hőstresszt eredményez, és az állatok nem jutnak oxigénhez a nyugodt víz miatt. Aztán egyszer csak megadják magukat a természetnek, és gyakorlatilag élve megfőnek" - magyarázta Battershill, aki szerint a szokatlanul szélsőséges környezeti viszonyok a klímaváltozással állnak összefüggésben.

"Az étikagylók szívós kis állatok, gondoljunk csak arra, hogy milyen hosszú időn át kibírják az élelmiszer-áruházakban csupán egy kis vízzel is. Szóval nagyon extrém körülmények kellenek ahhoz, hogy elpusztuljanak" - jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy mivel az elmúlt években több fajnál is tömeges pusztulást észleltek, muszáj a jelenségnek figyelmet szentelni.

Az Aucklandi Egyetem tengerkutatója, Andrew Jeffs szerint az éghajlatváltozás következtében valószínűleg gyakoribbá válnak a tömeges kagylópusztulások. A szakember szerint a hőmérsékletemelkedés hatására a kagylópopulációk idővel hidegebb vizekbe költöznek.

(MTI/AFP)