Kitört egy jégvulkán: mutatjuk a természet bizarr jelenségét

jégvulkán
A Michigan-tó partján a szél folyamatosan nyugati irányba fújt, vagyis a hullámokat folyamatosan a parttal szemben tornázta fel
Vágólapra másolva!
Érdekes és ritka természeti jelenséget kapott lencsevégre az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) a világ ötödik legnagyobb taván. A Michigan-tavon múlt hétvégén többméteres magasságban jégvulkánok törtek fel. A kutatók szerint a különleges látványt az időjárásnak köszönhetjük.
Vágólapra másolva!

Igen ritka természeti jelenséget takar

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai különös és ritka természeti jelenséget rögzítettek a Michigan-tó keleti partján, az Oval Beach nevű partszakaszon: meglepetésükre jégvulkánok tűntek fel a látókörükben.

A különleges jelenséget az időjárás formálja és alakítja Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Tom Niziol meteorológus a LiveScience online tudományos portálnak. – Ma például „vulkánokra" bukkantunk.

Becenevük ellenére a jégvulkánok egyáltalán nem vulkánok. A kúpszerű dombok a tavak szélén akkor alakulhatnak ki, ha a tó vizének felszínén kezdetben vékony jégréteg képződik. A természeti jelenségnek akkor lehetünk tanúi, amikor a jég alatt megemelkedik a nyomás, a repedésekben egyszer csak feltör a víz, amely visszahullva a jégre megfagy és lassan kialakul a kúpforma.

A jégvulkánok nevüket a bennük található jégről kapták,

amelyek a tűzhányókhoz hasonlatos kúpformát alkotnak és a közepükről rendszeresen víz tör elő.

Fagypont alatti hőmérsékletre van szükség hozzá

Bár a jégvulkánok csodálatos és különleges természeti jelenségek, mégis igen veszélyesek. Belülről ugyanis üregesek és ezért alkalmatlanok a mászásra, mert a benne található üregek és a jégben található mélyedések miatt nem bírják el egy ember súlyát.

A Michigan-tó partján a szél folyamatosan nyugati irányba fújt, vagyis a hullámokat folyamatosan a parttal szemben tornázta fel Forrás: David Niedbala

– mutatott rá Niziol. – Ezek a ritka képződmények általában a nagy víztestek közelében alakulnak ki, ahol a fagyhőmérséklet alatt egyfajta jégréteg képződhet a víz felszínén, a vízpart mentén.

És bár a jégvulkánok nem számítanak példátlannak a természetben, mégis meglehetősen ritkán láthatjuk őket. Így néznek ki kitörés közben:

Néhány éve a Nagy Tavak egy másik tagjának, az Eerie-tóról jelentettek hasonlókat. Ezért a szakemberek szerint, ha személyesen is szeretnénk megpillantani ezeket a bizarr fenoménokat, akkor ezt a környéket érdemes felkeresni.