Rendkívül modern digitális röntgenkészülék állhatott munkába a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján. A héten bemutatott műszer még pontosabb, jobb minőségű felvételek készítésére alkalmas, ráadásul mindezt csökkentett sugárdózis alkalmazásával teszi, és rövidebb idő alatt elődeinél. Ennek köszönhetően nő a napi ellátott betegszám, vagyis csökken a röntgen-vizsgálatra való várakozási idő.

A távleletezés is elérhetővé válik

Egy korszerű, minden igényt kielégítő digitális röntgen berendezést helyeztek üzembe a héten a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján. A műszer minden eddiginél pontosabb és jobb minőségű felvételek készítésére alkalmas, ráadásul mindezt csökkentett sugárdózis alkalmazásával, és rövidebb idő alatt teszi, mint az elődei.

A műszer csökkentett sugárdózis alkalmazásával dolgozikForrás: pexels.com

Az új eszköz lehetővé teszi a gyorsabb, pontosabb, jobb minőségű felvételek készítését csökkentett sugárdózis alkalmazásával, továbbá rövidebb idő alatt végezhetőek el a vizsgálatok, ebből következően nő a napi ellátott betegszám, és csökken a várakozás időtartama – mondta Dr. Szántó Árpád, a pécsi Urológiai Klinika igazgatója a beruházás kapcsán. – A napi rutin mellett a kórházi ellátáshoz kapcsolódó egyéb röntgen vizsgálatok elvégzése, illetve a digitális technika alkalmazásával a távleletezés is elérhetővé válik.

Hozzátette: így a frissen operált beteg nincs kitéve a más intézetbe való szállítás viszontagságainak, valamint a műtéti tervezés folyamatai is egyszerűsödnek. 

Minden irányba lehet állítani

A most átadott, modern berendezés egy sokkal könnyebb vizsgálati folyamatot is lehetővé tesz, mivel a készüléket szinte minden irányba lehet állítani. Ráadásul a napi betegforgalom részét képező veseköves, görcsös panaszoktól szenvedő beteg, vagy egy vizelet elfolyási akadályt fenntartó kő kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal történő pontos diagnózisának felállításában, illetve a műtétes beavatkozások gyógyultságának ellenőrzésében is nagy előnyt jelent a „házon belül" elérhető új vizsgálati lehetőség. 

Gyorsabb, pontosabb, jobb minőségű felvételek készülnekForrás: Pécsi Tudományegyetem

A fejlesztésnek köszönhetően Magyarországon az urológiai fekvőbeteg ellátó egységek között immár a pécsi klinika rendelkezik a legmodernebb radiológiai részleggel – hangsúlyozta Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.

Az új készülékkel éves szinten mintegy 2 500-3 000 beteget tudnak majd megvizsgálni.