Az 1945-ös atombomba-támadás utáni állapotokat bemutató ritka, színes felvétel látható a hirosimai Béke Emlékmúzeumban.

A nagyjából hat perces filmanyagot öt különálló, brit katonák és újságírók által készített felvételből szerkesztették össze.

A kisfilmen 1945 októbere és 1946 februárja között látható a nyugatjapán város, valamint az 1989-ben elhunyt Hirohito császár, a jelenlegi japán uralkodó nagyapjának 1947 decemberi látogatását is megörökíti.

A hirosimai intézmény kurátorai a londoni Imperial War Museumtól szerezték be tavaly a kisfilmet, amelyet július végéig lehet megnézni a múzeumban.

Hirosima az atomtámadás utánForrás: US National Archive

"Biztos vagyok benne, hogy a felvétel révén a látogatók át tudják érezni, hogy milyen is volt a vörösesbarna város, ahogy annak idején gyakran Hirosimát leírták" - mondta Ocsiba Hironobu, az egyik kurátor.

A Hirosima központjában lévő Béke Emlékmúzeum főépülete tavaly áprilisban nyílt meg újra, miután két évig nagyszabású helyreállítási munkálatokon esett át.

A második világháború végéhez közeledve az amerikai légierő 1945. augusztus 6-án dobott le atombombát Hirosima városára. A robbanás több mint egy kilométeres körzetében minden a földdel vált egyenlővé.

A második amerikai atombombát három nappal később dobták le Nagaszakira. Az áldozatok pontos számát csak megbecsülni lehet, szakértők a két bombatámadás halottainak számát 210 ezerre teszik.