Láthatatlan hordozókkal támad a koronavírus

koronavírus
Koronavírus belső szerkezetének illusztrációja
Vágólapra másolva!
Kínai kutatók igazolták, hogy a koronavírus tünetmentes hordozói is fertőzőképesek; egy 20 éves vuhani nő öt családtagjának is átadta a kórt anélkül, hogy ő fizikailag megbetegedett volna – írja a Business Insider magazin.
Vágólapra másolva!

A nőt jelenleg az anyangi Fifth People's Hospitalban tartják megfigyelésen. A páciensen egyáltalán nem látszódik a betegség, családtagjainak az állapota azonban aggasztó; lázuk magas, kettejüknél pedig tüdőgyulladás alakult ki.

Nem a jelentésben leírt fiatal nő az egyedüli tünetmentes hordozó. A kínai járványügyi központ szakemberei átnézték az összes olyan fertőzött adatait, akiknél december 8. és február 11. között mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

Az adatok alapján a fertőzöttek 1,2 százalékánál semmilyen testi tünet nem volt tapasztalható.

A tünetmentes hordozók aránya a Diamond Princess óceánjárón szintén figyelemreméltó:

a 621 fertőzött utasból 322 látszódik egészségesnek.

Fogalma sem volt arról, mi rejtőzik a testében

Az esettanulmányban szereplő 20 éves nő vuhani lakos, ám január 10-én a dél-koreai Anyangba utazott, ahol összefutott a rokonaival. Három nappal később az öt családtaggal egy beteg (ám nem koronavírussal fertőzött) ismerőst látogattak meg a helyi kórházban.

Január 17-én az egyik családtag lebetegedett, torokfájásra és lázra, valamint légzőszervrendszeri problémákra panaszkodott. A rá következő héten a másik négy rokon is ágynak esett.

Koronavírus belső szerkezetének illusztrációja Forrás: Science Photo Library/DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Design Cells/Science Photo Libra

Az összes beteg szervezetében kimutatták a koronavírust és mivel az egyetlen vuhani, akivel érintkeztek, a 20 éves rokon volt, őt is kórházba szállították megfigyelésre. A nő teljesen egészségesnek érezte magát, és eleinte a tesztek is negatív eredményt mutattak. Február 11-én végül az ő testében is kimutatták a vírus jelenlétét, bár nála ezután sem jelentkeztek szimptómák: nem volt láza, nem köhögött, nem fájt a torka, és bélrendszeri panaszai sem voltak.

Az orvosok számításai szerint a nőnél a lappangási időszak 19 nap volt;

ez jóval hosszabb az eredetileg vélt két hétnél. Az új információ megerősíti azt a korábbi tanulmányt, ami szerint a lappangási periódus a 24 napot is elérheti.

Korábban is felmerült már a gyanú, hogy a vírus észrevétlenül, tüneteket nem mutató embereket „felhasználva" fertőz meg másokat, ám ezt a felvetést most sikerült először igazolni.

(Business Insider)