Kevéssé ismert állatok lehetnek a természetvédelem ikonikus alakjai

gila
A gila, vagy viperagyík (Heloderma suspectum) magányoan, sivatagban, vagy félsivatagos területen élő állat. Ő a világ két mérges gyíkfajának egyike. A másik a közeli kuzinja, a mexikói viperagyík (Heloderma horridum).
Vágólapra másolva!
Tudósok szerint kevéssé ismert állatokkal, például a pápaszemes medvével vagy a kígyászkeselyűvel is kampányolni kell a jövőben ahhoz, hogy a lehető legtöbb pénz gyűljön össze a kihalás fenyegette fajok védelmére.
Vágólapra másolva!

Az adománygyűjtő kampányok arcai jelenleg főleg olyan "cuki" állatok - például a tigrisek vagy az elefántok -, amelyeket kedvelnek a tömegek, a The Nature Conservancy civil természetvédelmi szervezet szerint azonban eközben elhanyagolnak más olyan fajokat, amelyeknek ugyancsak szükségük lenne a védelemre.

A vörösfülű cerkófmajom (Cercopithecus erythrotis) csak néhány nyugat-afrikai városban található. Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Red-eared_guenon#/media/File:Red-Eared_Guenon_at_CERCOPAN_sanctuary.JPG

Az emblémaállatok szerepeltetése jó módja "a szívek és lelkek megnyerésének". A közelmúlt ausztráliai erdőtüzeiben megsérült koalák szívszorító látványa dollármilliókat segített összegyűjteni, mert "mindenkinek, aki ezeket a képeket látja, megszakad a szíve" - idézte a BBC Jennifer McGowant, az ausztráliai Macquarie Egyetem kutatóját. A The Nature Conservancy szerint tudományosabban kellene kiválasztani az adományvonzó fajokat, és

nem csak azokra az állatokra kellene koncentrálni, amelyek "cukinak" számítanak a nagyközönség szemében.

A zöldszervezet ezért több száz emlős-, madár- és hüllőfajt azonosított a természetvédelmi erőfeszítések lehetséges jövőbeni emblémáiként.

A takin (Budorcas taxicolor) a keleti Himalája lakója. Forrás: https://zoo.sandiegozoo.org/animals/takin

A Nature Communications című szaklapban publikált tanulmányban olyan állatok szerepelnek, mint például a vörösfülű cerkóf, az Andok erdeiben élő pápaszemes medve, a takin, egy Ázsiában előforduló kecskeféle, nemének egyetlen tagja, a fossza - egy cibetmacskaféle Madagaszkárról -, a Délkelet-Ázsiában honos orrszarvú madár, a kelet-afrikai szavannákon élő kígyászkeselyű, a mexikói vagy az amerikai sivatagokban előforduló gila, más néven viperagyík.

A gila, vagy viperagyík (Heloderma suspectum) magányoan, sivatagban, vagy félsivatagos területen élő állat. Ő a világ két mérges gyíkfajának egyike. A másik a közeli kuzinja, a mexikói viperagyík (Heloderma horridum). Forrás: https://animals.sandiegozoo.org/animals/gila-monster

A kutatók szerint ezek is megnyerő állatok, gyakran mégis figyelmen kívül hagyják őket más, ikonikusabb fajok miatt. Egy kormányközi tudományos testület tavalyi megállapítása szerint

egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye.

Friss becslések szerint évente legalább 100 milliárd dollárra van szükség az élővilág sokszínűségének megőrzésére vonatkozó globális célok eléréséhez. A kutatók szerint szükség van minden fillérre, ezért egyetlen lehetséges, a közönségre hatást gyakorló fajt sem szabad kihagyni az adománygyűjtésből.

(Forrás: MI)