Kenguruk születtek a Nyíregyházi Állatparkban

2020.02.24. 12:14

Vörös óriás és Bennett-kenguruk születtek a Nyíregyházi Állatparkban, néhány kölyökkengurut már láthatnak a kifutókban a látogatók.

Az országban csak itt látható vörös óriáskenguru tenyészcsapat jól érzi magát a parkban, állományuk évről évre gyarapszik, az elmúlt időszakban pedig mindhárom ivarérett nősténynek született utóda - mondta Révészné Petró Zsuzsa zoológiai osztályvezető. 

Elmondta, a kölykök fejletlenül jönnek a világra, születésükről jó ideig az állatpark szakemberei sem tudtak.  Születésük után a csupasz és vak, mindössze 0,75 grammos állatoknak csupán annyi ereje van, hogy bemásszanak anyjuk erszényébe, ahol a mellbimbóra tapadnak, és hetven napig el sem eresztik. A biztonságot nyújtó erszényben kezdenek fejlődni, és körülbelül százötven naposan dugják ki először fejüket,  ekkor már sokkal jobban hasonlítanak a felnőtt egyedekre - magyarázta a szakember.

Három és fél hónapos vörös óriáskenguru-kölyök anyja erszényében a Nyíregyházi Állatparkban 2017. május 29-énForrás: MTI/Balázs Attila

Emiatt maguk a gondozók sem tudják még, pontosan hány utód születhetett - jegyezte meg.
A kölykök növekedésük alatt egyre több időt töltenek az erszényen kívül, 240 naposan pedig végleg elhagyják azt, de még körülbelül három-négy hónapig visszajárnak anyatejet szopni.

A szerencsésebb vendégek meg is pillanthatják a jelenleg öt-hat hónapos kölyköket, akik általában anyjuk erszényéből kikandikálva, vagy a legnagyobb már az erszénytől elbúcsúzva szemléli a külvilágot.

A vörös óriáskenguru-kölykök már most akkorák, mint a szomszédságukban élő Bennett-fajta kifejlett és ivarérett egyedei - mondta Révészné Petró Zsuzsa. Hozzátette, a Bennett-kenguruknál tíz ivarérett nősténynek lehetnek utódai, pontos számukat csak három-négy hét múlva lehet majd megállapítani. 
A vörös óriáskenguru a világ legnagyobb ma élő erszényes állata,  tudományos neve vörös nagylábút jelent, mivel tekintélyes, hosszú hátsó láb jellemzi. Míg a nőstény mindössze 40 kilogrammos, a hím akár 90 kilogramm testtömegű is lehet, magassága elérheti a 170-180 centimétert. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is szívesen fogyasztja.

Az Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területein élő emlős - táplálékban gazdag időpontban - akár száz egyedből álló csoportokban is élhet, és képes akár óránkénti 50 kilométeres sebességgel ugrálni.