A franciaországi Plougastel nevű falu polgármestere korábban kétezer eurót ajánlott fel annak, aki megfejti a rejtélyes írást. Most úgy néz ki, ez sikerült - írja a BBC.

Sőt, nem is egy, hanem két helyes megfejtés is lehet a szöveget illetően, így a kétezer eurós díjat megfelezték.

A 230 éves titokzatos szöveg egy része, melyről az Origo is írt korábban, így szól: ROC AR B . DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL. Egy másik sor pedig így olvasható: OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK . AL.

Most úgy néz ki rájöhettek a megfejtésre: a felirat egy ember halálának állít emléket,  aki a szigetről hajóval próbált elmenekülni, de a tengerbe veszett, a másik verzió szerint a szigeten lelte halálát. A falu polgármestere, Dominique Cap a BBC-nek azt mondta, a két verzió valamennyire eltérő, de ugyanarra jutottak.

A nyertesek: Robert Faligot történész (jobbra) és Noel Rene Toudic angoltanár, kelta nyelv szakértő 2020 február 24 énForrás: AFP/Fred Tanneau

A 20 soros írást néhány éve fedezték fel a bretagne-i Plougastel mellett egy sziklatömbbe vésve, de eddig senkinek nem sikerült rájönnie, hogy mit jelent. Az írásban a francia betűk némelyikét fordítva vagy fejre állítva vésték a kőbe. A szövegben skandináv típusú O betűk is szerepelnek. A feliratban két dátum látható: 1786 és 1787, ami alapján néhány évvel a francia forradalom kitörése előtt keletkezhetett.

A versenyre több száz megfejtés érkezett, a legtöbb Franciaországból, de küldtek Thaiföldről és az USA-ból is.