Mintha vérfürdő lett volna egy antarktiszi bázisnál

Vágólapra másolva!
Az Antarktisz egyre nagyobb területén válik vérvörös színűvé a hó. A furcsa jelenséget egy algafaj elszaporodása okozza.
Vágólapra másolva!

A jég vöröses-rózsaszínes elszíneződése az elmúlt hetekben jelent meg az ukrán Vernadszkij kutatóbázis környékén. A jelenségről készült képeket az Ukrajnai Oktatási és Tudományos Minisztérium tette közzé Facebook-oldalán.

Természetesen nem horrorba illő vérfürdő játszódott le a telephely környékén, hanem egy algafaj, a Chlamydomonas nivalis szaporodott el. A zöldalgák közé tartozó egysejtűben a klorofill mellett egy vöröses árnyalatú karotinoid pigment is található, utóbbi miatt mutat látványos árnyalatot. Nem sokkal nulla fok alatti hőmérsékleten fordul elő a hókupacokban, általában a hegytetőkön és a gleccserek tetején.

Forrás: Andriy Zotov

A hónál sötétebb alga által elnyelt napfénytől enyhén felmelegszenek az élőlénnyel érintkező hókristályok, és részben folyékony vízzé olvadnak. A vörös pigment jó az algának, mert megvédi a káros sugaraktól és nem kívánt mutációktól, ám rossz a kontinensnek, ahol a szokatlanul meleg idő miatt így is épp eléggé intenzív az olvadás. Ráadásul a jég és hó eltűnésével az alga egyre jobban tud terjeszkedni, tehát egy visszacsatoló hatás érvényesül.