Váratlan szövetséges segíthet az árvizek elleni küzdelemben

hód
Ez a hód is éppen egy gátat épít
Vágólapra másolva!
Ötéves kutatói munka után az Exeteri Egyetem szakemberei megállapították, hogy a hódok jelentős mértékben hozzájárulnak a folyók szennyezésének csökkentéséhez, enyhítik a nagy erejű áradásokat, és ezekkel segítik a vizes élőhelyek biodiverzitását. Ám egy most publikált tanulmány következtetései még ennél is átfogóbb előnyökről számolnak be.
Vágólapra másolva!

Sokkal inkább előnyös a jelenlétük, mint káros

A hódok a világ második legnagyobb, jellegzetes rágcsálói, amelyek megtalálhatók Észak-Amerika, Európa és Ázsia erdőiben. A faj kiválóan alkalmazkodott a vízi életmódhoz, élőhelye a fás vízpart. A hód legfőbb jellegzetessége hatalmas fák kidöntésére is alkalmas narancssárga metszőfoga; miközben lapos, pikkelyszerű képletekkel borított farkával a vízben ügyesen kormányozza magát.

Az állat a környezetét kisebb-nagyobb gátak építésével tudatosan alakítja, hogy a megemelt vízszint révén a ragadozók előtt észrevétlen maradjon.

A most publikált tanulmány szerint jól tennénk, ha még inkább odafigyelnénk rájuk. Hogy miért? Richard Brazier, a nagy-britanniai Exeteri Egyetem professzora és kollégái öt éven át tanulmányozták az állatok viselkedését az Otter folyónál, és több, érdekes megállapítást tettek.

A modern hód és az ő "vára" Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Richard Brazier a ScienceAlert tudományos online portálnak. – Ezek az állatok láthatóan jelentős mértékben hozzájárulnak a folyók szennyezésének csökkentéséhez, enyhítik a nagy erejű áradásokat, és ezekkel segítik a vadon élő állatok populációinak emelkedését.

Hozzátette: ezek az előnyök már nemcsak az ökoszisztémára, hanem az emberek mindennapjaira is kiterjednek.

Felfogják a vízbe kerülő szennyező anyagokat

A hódok alapvetően a partfalba vájt üregekben élnek, amelyek bejárata a vízszint alatt van. Gátakat, várakat akkor építenek, ha a folyó, patak vagy tó partja nem alkalmas az üregásásra, mert mondjuk túl alacsony, vagy esetleg olyan a szerkezete, hogy beszakadhat.

Ezzel viszont a vízmélységet szabályozzák, amely óriási természetvédelmi jelentőséggel jár, ugyanis meg tudják fékezni vagy legalábbis lelassítani például az árvizeket, áradásokat.

Ez a hód is éppen egy gátat épít Forrás: Getty Images/jeffhochstrasser/Jeffhochstrasser

A vízáramlás lelassításának köszönhetően pedig megakadályozhatják a nagyobb, pusztító áradásokat. A hódok gátja természetes módon tartja meg a vizet, és mint ilyen, a vizekbe kerülő szennyező anyagokat, tárgyakat is felfogja, kiszűri.

– mutatott rá Richard Brazier. – Korábban már egyértelművé vált az is, hogy ezek rágcsálók a vízminőség javításával növelik a halak populációját és a legtöbb vizes élőhely biodiverzitását.