Kulturális látnivalóval bővültek a tengerparton nyaraló turisták szabadidő-lehetőségei Hurgáda egyiptomi üdülőhelyen, ahol szombaton felavatták a régi korok emlékeit bemutató Hurgádai Múzeumot.

Négy óegyiptomi múmia is megtekinthető a tárlaton

Az összesen 10 ezer négyzetméteres, bevásárló- és szórakoztatóközpontot is magába foglaló vadonatúj múzeumi komplexumnak az emeleti szintjén, 3000 négyzetméteren mutatnak be a vörös-tengeri térség raktáraiból, sőt azon túlról származó 1791 régiséget,

köztük négy jó állapotban fennmaradt múmiát.

Az új régészeti múzeum bejárataForrás: Ahram Online

Ez Egyiptomban az első olyan múzeum, amely az állam és a magánszektor együttműködésében valósult meg - mondta a megnyitón Musztafa Kemal Madbúli miniszterelnök.

Egy ó-egyiptomi múmia a Hurgádai Múzeum állandó kiállításánForrás: Ahram Online

A kormányfő szerint a múzeum egyetlen fillérjébe sem került az államnak, a teljes, 160 millió egyiptomi font (3,1 milliárd forint) költséget egy magánbefektető vállalt magára.

Hangsúlyozta, hogy az intézmény megfelel a nemzetközi szabványoknak, és azt szakmailag teljes egészében az állam felügyeli.

Hasonló múzeum nyílik hamarosan Sarm es-Sejkben is

Madbúli reményei szerint a múzeum átadása lökést ad a kulturális turizmusnak is a most még leginkább a strand- és búvárturizmustól függő térségben.

A 12 folyosón 41 üvegvitrinben kiállított tárgyak egy része kiemelten foglalkozik az ókori szépségápolással,

de láthatók emlékek a modern egyiptomi királyság idejéből is - mondta Mohamed Emam, a múzeum igazgatója.

Ókori régészeti leletek a Hurgádai Múzeum most megnyílt tárlatánForrás: Ahram Online

Az igazgató hangsúlyozta,

a restaurátorok "nyolc hónapon keresztül napi 18 órán át dolgoztak",

a múzeum időre elkészüljön a lehető legjobb minőségben. Haled Ahmed el-Anani műemlékvédelmi miniszter szerint a Hurghada Museum "komplett panorámáját adja az egyiptomi civilizációnak különböző korokból".

Hurgáda az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a Vörös-tenger partjánForrás: Egypt Independent

- Az üdülni és búvárkodni hozzánk érkező turisták immár megismerkedhetnek történelmünkkel és kulturális örökségünkkel is - tette hozzá.
Rövidesen hasonló múzeum nyílik Egyiptom másik nagy vörös-tengeri üdülőhelyén, a Sínai-félszigeten fekvő Sarm es-Sejkben is.

(Forrás: MTI/Hszinhua)