Egy orosz jégtörőnek sikerült elszállítania az ellátmányt és a friss személyzetet minden idők legjelentősebb sarkkutató expedíciójához, mely a német Polarstern (Sarkcsillag) kutatóhajón, az Északi-sarktól több mint 150 kilométerre vizsgálja a klímaváltozást - közölte az Alfred Wegener Kutatóintézet.

A Dranyicin Kapitány nevű orosz jégtörő pénteken közelítette meg a Polarsternt, a hétvégét az emberek és az ellátmány hómobilos és gyalogos átszállításával töltötte.
A kutatóintézet közleményében azt írta, a Dranyicin a szállítással rekordot is döntött: messzebb jutott saját erejéből, mint bármely más hajó eddig az évnek ilyen korai szakaszában. 

A Dranitysn Kapitány jégtörő és a Polastern kutatóhajó az Északi-sark jegén.Forrás: Origo

Két nappal a találkozás előtt a Polarstern saját rekordot állított fel: 156 kilométerre közelítette meg az Északi-sarkot, vagyis messzebb jutott, mint bármely hajó eddig az arktiszi télben.
A 140 millió eurós (47,1 milliárd forint) expedíció kutatóhajóját ősszel egy 2,5 kilométer széles, 3,5 kilométer hosszú jégtáblához fagyasztották oda, a jégen kutatótábort alakítottak ki.A hajó a jégtáblával egy éven át sodródik a Jeges-tengeren, a sarkvidék belsejébe is eljuthat, ahova jégtörőhajók nem lennének képesek utat törni a vastag téli jégben.

A Északi-sarkvidék korai barométere a klímaváltozásnak 

Az együtt sodródás 2020 júniusáig tart, amikor megindul az olvadás, és a Polarstern valahol Grönland és a Spitzbergák között kiszabadul a jég fogságából. Ezt követően indul a begyűjtött adatok értékelése.

A kutatók elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék,

a Föld klímájában bekövetkező változások korai barométere, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át.
Húsz ország - köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország és Kína - kutatói használják alaptáborként a hajót, hogy méréseket és kísérleteket végezzenek.

A MOSAIC expedíció résztvevői sétálnak a Sarkcsillag kutatóhajó felé.Forrás:https://www.awi.de/en/about-us/service/press/press-release/two-new-records-at-the-north-pole.html

A Polarstern személyzetváltása komoly kihívást jelentett, mivel az Arktiszon ilyenkor szinte egésznapos a sötétség és a tengeri jég ebben az időszakban a legvastagabb.
Miután a Dranyicin keresztültörte magát a befagyott tengeren és a Polarsterntől biztos távolságban, egy kilométernyire megállt, a legénység speciális fűtött tartályokban szállította át a friss gyümölcsöt és zöldséget az akár -58 Celsius-fokost is elérő hidegben.
A kutatóhajón tartózkodó nagyjából 100 ember az expedíció második, tízhetes szakaszában mintegy 8100 tojást, 1360 kilogramm burgonyát és 86 üveg Nutellát fogyasztott el.
A következő váltást és szállítást már repülőgéppel végzik, mivel március végére lesz elég fény, hogy a jégtáblán megoldják a leszállást.

(Forrás: MTI)