A Rio című animációs filmből ismert kék színű papagájok fogságban született példányainak tucatjait telepítik vissza a brazíliai vadonba a következő években a faj újrahonosítását célzó nemzetközi megállapodás keretében.

Ötvenhárom papagáj tér vissza a vadonba

A vadvilág világnapja alkalmából 52 Spix ara - 49 egy berlini központból, három a belgiumi Pairi Daiza vadállatparkból - indult útnak kedden állatorvosok, gondozók, biológusok és a brazil kormány tagjainak kíséretében az északkelet-brazíliai Pernambuco állambeli Petrolinába, hogy megkezdjék felkészülésüket a vadonba való visszatérésre.

A Spix ara teljesen kipusztult az eredeti élőhelyénForrás: Wikimedia Commons

A Spix ara (Cyanopsitta spixii), amely nevét Johann Baptist von Spix német természettudósról kapta, Brazília északkeleti részéről származik,

ám immár két évtizede kihaltnak tekintik a vadonban, az eredeti élőhelyén.

A közepes termetű papagáj tollazata a kék különböző árnyalataiban pompázik.

A sír széléről sikerült visszahozni a fajt

A Spix arákat a természetes élőhelyeik elpusztítása és a vadállat-kereskedelmet kiszolgáló illegális befogások juttatták a kihalás szélére.

A madarak szaporítása lehetetlennek tűnt a fogságban élő példányok elenyésző száma és a génállomány korlátozottsága miatt.

Első lépésben összesen ötvenhárom kék tollazatú Spix arát telepítenek vissza BrazíliábaForrás: Pinterest

A fenyegetett papagájpopulációk védelmével foglalkozó Association for the Conservation of Threatened Parrots (ACTP) nevű szervezet a brazil kormány alá tartozó Biodiverzitás-megőrzési Intézettel (ICMBio) együttműködve, valamint a belgiumi Pairi Daiza Alapítvány támogatásával 2016-ban elindította a Spix Release Project elnevezésű kezdeményezést.

A fogságban való szaporítási módszereknek köszönhetően jelenleg már 180 példányt tartanak számon e súlyosan veszélyeztetett faj egyedeibőlForrás: Pinterest

A fogságban történő szaporítási módszerek fejlődésének és a mesterséges megtermékenyítési programoknak köszönhetően

a 2000-ben még csak 53 papagájt számláló populációt mostanra 180 egészséges egyed alkotja

és közülük kerülnek vissza az első példányok a vadonba.

Ez a madár ihlette a Rio című animációs filmet

Az ACTP berlini központjából és a Pairi Daiza vadállatparkból érkezett papagájok Petrolinából egy visszaszoktató központba kerülnek az északkelet-brazíliai Bahia állam egy természetvédelmi területén, és az első példányokat 2021-ben engedik szabadon.

Az Amazonas menti esőerdőség a földkerekség fajokban egyik leggazdagabb területe, de napjainkban már ezt a területet is súlyos veszélyek fenyegetikForrás: AFP/Marie Hippenmeyer

A Spix arák szorult helyzete ihlette a Rio című 2011-es animációs filmet, amelyben egy példányt az amerikai Minnesota államból visznek el Brazíliába, hogy utódokat nemzzen egy fogságban élő példánnyal.

(Forrás: MTI/AFP)