Mintegy ezer keselyű pusztult el eddig ismeretlen okokból az elmúlt két hétben Bissau-Guineában - közölte a Vulture Conservation Foundation (VCF).

Még mindig nem ismert a tömeges pusztulás oka

A ragadozómadarak elhullását először február 23-án észlelték, amikor 200 madártetemre bukkantak, majd hirtelen 400-ra, majd 600-ra emelkedett az elpusztult állatok száma, amely ma már megközelíti az ezret - derül ki a szervezet honlapján csütörtökön kiadott közleményből. A fajmegőrző szervezet illetékesei bátorítónak nevezeték, hogy az utóbbi néhány napban nem történt elhullás.

Csuklyás keselyűk (Necrosyrtes monachus)Forrás: Wikimedia Commons/Gabriel Buissart

Aggodalomra ad azonban okot,

hogy a ragadozómadarak pusztulásának oka még mindig nem ismert.

Ezért létfontosságú azonosítani és semlegesíteni haláluk okát. Ez a páratlan és jelentős számú madárelhullás súlyos csapást jelent a ragadozó madár megőrzésére Afrikában tett lépésekre - olvasható a közleményben.

Attól tartanak, hogy mérgezés áldozatai lettek a madarak

Az elhullott madarak többsége súlyosan veszélyeztetett csuklyás keselyű. A Szaharától délre fészkelő ragadozómadár a szavannák lakója, de emberi települések közelében is felbukkan.

Hossza 62-75 centiméter, szárnyai fesztávolsága 155-165 centiméter, testtömege 1500-2600 gramm.

A csuklyás keselyű súlyosan veszélyeztetett fajnak számítForrás: Wikimedia Commons/Frank C. Müller

Az állatvédők attól tartanak, hogy a madarak mérgezés áldozatai lehettek. Afrikában rendszeres a vadállatok megmérgezése,

ez vezetett a keselyűk, különösen a csuklyás keselyűk populációjának drámai csökkenéséhez,

amely miatt a Természetvédelmi Világszövetség világlistáján három keselyűfaj is veszélyeztetett vagy súlyosan veszélyeztetett besorolású.

(Forrás: MTI)