A bűzös durián adhatja az ázsiai tuktukok és mobilok energiáját

Durián
Durian fruits are displayed at a roadside shop in Karak, in the suburbs of Pahang outside Kuala Lumpur on July 14, 2015. The durian, locally known as the “king of fruits”, is distinctive for its large size, strong odour, and formidable thorn-covered husk. The fruit can grow as large as 30 centimetres long and 15 centimetres and typically weighs one to three kilograms. Its shape ranges from oblong to round, the colour of its husk green to brown, and its flesh pale yellow to red, depending on the species. AFP PHOTO / MOHD RASFAN (Photo by MOHD RASFAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A bűzös durián adhatja az ázsiai tuktukok és mobilok energiáját a jövőben ausztrál kutatók szerint.
Vágólapra másolva!

Az elviselhetetlen bűzéről hírhedté vált - és emiatt közterületen nem fogyasztható - ízletes gyümölcs a tudósok szerint alkalmas elektromosság tárolására.

A Sydneyi Egyetem szakértői a durián (Durio zibethinus) és a jákfa (Artocarpus heterophyllus) gyümölcsök nem ehető, emiatt magas költségen hulladéklerakóba kerülő részéből készítettek környezetbarát és szagmentes, gyors töltésre alkalmas energiatároló eszközt.

"Azért kezdtünk a duriánnal és a jákfa gyümölcsével foglalkozni, mert ezeknek 70 százaléka nem ehető. Arra gondoltunk, használjuk azt, amit a természet nyújt: egy olyan hulladékot, amelynek nincs költsége és általában a szemétbe kerül" - mondta el hétfőn Vincent Gomes kutató.

Durián gyümölcs Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A duriánban lévő ritka aminosav, az etionin okozza az ázsiaiak körében közkedvelt gyümölcs igen büdös szagát - derítették ki nemrég a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói.

A különleges gyümölcsöt egész Délkelet-Ázsiában fogyasztják. Húsának igen magas a tápértéke, puha, krémes az állaga és íze kellemesen édes. Jellegzetes, romlott húsra, rothadó hagymára emlékeztető szaga miatt számos ázsiai országban táblák jelzik, hogy fogyasztása tilos a közlekedési járműveken, a liftekben és a szállodákban, és a repülőgépekről is kitiltották.

A régió a világ többi részéhez hasonlóan nagy energiákat fektet a megújuló energiával foglalkozó projektekbe, hogy megvalósíthassa a globális klímacélokat és csökkentse a károsanyag-kibocsátás mértékét.

A tudósok ledarálták a durián maradékát, és egy olcsó, nem mérgező és nem kockázatos eljárássorozattal - vízben felforralták az anyagot majd fagyasztva szárították - képesek voltak gyors elektromos töltésre alkalmas energiatároló eszközt létrehozni.

Tuktuk Forrás: Kovács Katalin

A megújuló energia tárolható és később felhasználható.

Gomes szerint hatalmas előrelépés lenne, ha az energiát ilyen olcsón lehetne nagy mennyiségben tárolni.

A duriánból és a jákfa gyümölcséből készült energiahordozók tovább tartanának és gyorsabban töltenének, mint a jelenleg használt lítium-ionos akkumulátorok, amelyeket mobiltelefonok, tabletek és elektromos autók energiaellátására használnak.

A szakértők jelenleg cégekkel tárgyalnak a prototípus elkészítéséről, amely a későbbiekben piacra kerülhet.