Összekeverik a műanyag és a táplálék szagát a teknősök, ezért vonzza a műanyag szemét az állatokat a tengerben.

Vonzza a teknősöket a műanyagszemét szaga

Joseph Pfaller, a Floridai Egyetem kutatója és munkatársai a Current Biology című szaklapban számoltak be eredményeikről, amelyek szerint a tengeri teknősök ugyanúgy reagálnak a mikroorganizmusokat és más élőlényeket magukra gyűjtő műanyag szagára, mint a táplálék illatanyagaira.
"Ez arra utal, hogy a teknősöket nemcsak a műanyag szemét kinézete, hanem a szaga is vonzza" - mondta Pfarrer.

Egyre több teknős pusztul el azért, mert megeszi a tengerekben felhalmozódó műanyag szemetet vagy beleakad.

Eddig a kutatók abból indultak ki, hogy az állatok kinézet alapján keverik össze a szemetet a prédájukkal, például a műanyag zacskóról azt hiszik, medúza.

Az már eddig is közismert volt, hogy az élővilágra milyen nagy fenyegetést jelent a műanyag szennyezésForrás: Biosphoto/Pierre Huguet / Biosphoto/Pierre Huguet

A tudósok 15 fiatal, fogságban nevelt álcserepesteknőst (Caretta caretta) tettek ki különböző szaganyagok hatásának és megfigyelték viselkedésüket. A szagokat egy kis csövön vezették egy kis medence fölé.

Ugyanúgy reagáltak a műanyagra, mint a táplálékra

Az illatanyagok között volt hal és garnéla szaga, és olyan műanyag szaga is, amelyen mikrobák, algák, növények és kisállatok telepedtek meg. A kontrollillatok között deionizált víz és tiszta műanyag is szerepelt. 

Álcserepesteknős (Caretta caretta) a kísérleti arénában szagolja a tudósok által egy csövön keresztül odaszállított szagokat.Forrás: https://phys.org/news/2020-03-sea-turtles-deadly-stinky-plastic.html

A teknősök a kontrollszagokhoz képest háromszor hosszabb ideig tartották kint orrukat a vízből,

amikor a tudósok a táplálék vagy az élőlényekkel lakott műanyag szagát vezették a medence fölé.

"Meglepődtünk, hogy a teknősök ugyanolyan intenzitással reagáltak a mikrobák, algák, növények és kisállatok által lakott műanyagok szagára, mint a táplálékéra" - mondta Pfaller.
A következőkben a kutatásoknak azt kell felfedniük, a műanyagokon milyen vegyületek vezetik félre a teknősöket.

(Forrás: MTI)