Nincs átlag feletti pusztulás Amazóniában, a tavalyi tűz miatt

Amazonas
Az Amazonas-medence a Föld leggazdagabb élőhelye
Vágólapra másolva!
Bár tavaly is több ezer tűz lángolt fel az Amazonas erdőiben, de egy részletes tanulmány szerint az elmúlt 18 évben lényegében átlagosan nem változott a Brazíliában pusztító tüzek száma.
Vágólapra másolva!

Nem hasonlították össze a friss adatokat a hosszú távú megfigyelésekkel

Az Amazonas térségében megszokottak az erdőtüzek, de a klímaváltozás és az erdőirtás miatt évről évre jelentős eltérések figyelhetők meg velük kapcsolatban.

A tavaly pusztító tüzek nagy nemzetközi figyelmet keltettek, megnőtt az igény a friss adatok iránt, különösen Brazíliát illetően.

Gomolygó füstfelhők az égő brazíliai esőerdők felett (műholdas felvétel) Forrás: Copernicus Sentinel data (2019), processed by ESA

A friss adatokat azonban eddig még nem hasonlították össze a hosszú távú megfigyelésekkel.

A Remote Sensing folyóiratban részletesen publikált tanulmány kutatói az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) Klímaváltozási Kezdeményezés (CCI) projektjének adatait elemezték.

Az Amazonas-medence a Föld leggazdagabb élőhelye Forrás: AFP/Mauro Pimentel

A Dél-Amerikában 2018-ban és 2019-ben leégett területekről kapott adatokat vetették össze a 2001 és 2018 közötti időszak éves átlagaival - számolt be róla az ESA honlapja.

A tavalyi tüzek csak 1,7 százalékkal voltak nagyobbak az átlagnál

A jelentés szerint a Dél-Amerikában 2019-ben teljesen felperzselt terület nagysága 70 százalékkal nagyobb volt, mint 2018 azonos időszakában, ugyanakkor csak kicsit volt nagyobb, mint az elmúlt 17 év átlaga.

Az Amazonas menti esőerdőség a földkerekség fajokban egyik leggazdagabb területe, de napjainkban már ezt a területet is súlyos veszélyek fenyegetikForrás: AFP/Marie Hippenmeyermiddleoff645430

Ezek az adatok különösen Brazíliát illetően érdekesek:

2019-ben csak 1,7 százalékkal nőtt a leégett területek nagysága a hosszú távú éves átlaghoz viszonyítva.

Emilio Chuvieco, a CCI tüzekkel kapcsolatos projektjének tudományos vezetője rámutatott annak jelentőségére, hogy kutatásokkal vizsgálják az erdőtüzeket, és felmérjék a mértéküket, különösen olyan térségekben, mint az Amazonas.

Műholdak teszik lehetővé a pontos adatgyűjtést

Egyúttal a hosszú távú trendek meghatározásának fontosságát is kiemelte, amit az olyan nagy felbontású érzékelők, mint a Copernicus Sentinel-2 mulispektrális műszerekkel történő megfigyelés tesz lehetővé.

Az amazonasi erdőtüzekből származó szén-monoxid mennyiségének növekedése 2019 júliusa és augusztusa között Forrás: ESA (contains modified Copernicus data (2019), processed by SRON)

A Föld ökoszisztémájában alapvető szerepet játszik a biodiverzitás,

amely a trópusi őserdőket benépesíti. Az erdőkben pusztító tüzek mértékének meghatározása fontos, nemcsak a biodiverzitás megőrzése miatt, hanem a tüzek légköri hatásai miatt is, mivel az elégett biomassza növeli a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét.

(Forrás: MTI)