Az elmúlt öt év volt a Föld legmelegebb fél évtizede

David Attenborough
"Nem lehetünk elég radikálisak, ha a klímaváltozásról van szó, nullára kell csökkenteni az üvegházgázok kibocsátását."- mondta David Attenborough a parlamenti bizottságnak.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt öt év volt a Föld legmelegebb fél évtizede az időjárási feljegyzések kezdete óta - derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdán kiadott klímajelentéséből, amely szerint az üvegházhatású gázok koncentrációja továbbra is emelkedik a légkörben.
Vágólapra másolva!

Miközben globálisan nő a felmelegedés, van, ahol átlag alatti hőmérsékleteket mértek

A globális éghajlat állapotáról szóló szokásos évi jelentés a világ meteorológiai szolgálatai és egyéb fontos intézményei által szolgáltatott adatokat összegzi - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

"Nem lehetünk elég radikálisak, ha a klímaváltozásról van szó, nullára kell csökkenteni az üvegházgázok kibocsátását."- mondta David Attenborough a parlamenti bizottságnak. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2209126-david-attenborough-on-climate-change-we-cannot-be-radical-enough/

Az elmúlt öt év volt továbbá a Föld eddigi legmelegebb fél évtizede.

A különösen érintett területek közé tartoztak Ausztrália, Alaszka, Észak-Oroszország, Kelet-Európa és Dél-Afrika bizonyos területei. Észak-Amerikai középső része volt az egyetlen jelentős szárazföldi terület, ahol az átlag alatti hőmérsékletet mértek. Az ember okozta klímaváltozást döntően az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának növekedése okozza.

Rekordot ért el a légköri szén-dioxid koncentráció

A három legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid mennyisége folyamatosan növekszik a légkörben, mostanra elérve az iparosodás kora előtt - 1750-ben - mért érték 147, 259, illetve 123 százalékát.

Alaszkai gleccser. A globális felmelegedés hatásai már az arktikus vidékeken is egyre jobban érezhetők Forrás: Elter Károly

A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével felszabaduló szén-dioxid globális kibocsátása elérte a rekordot jelentő 36,6 milliárd tonnát,

amelynek nagyjából a felét nyeli el a növényzet és az óceánok.
Az antarktiszi ózonlyuk a legkisebb kiterjedésű volt 2002 óta, miután az Antarktisz feletti sztratoszférában kialakult abnormálisan meleg hőmérséklet drámai mértékben korlátozta az ózonveszteséget szeptemberben és októberben.

Az előrejelzések szerint a helyzet egyre romlik

Az óceánok hőtartalma tavaly volt az eddig mért legmagasabb. A globális átlagos tengerszint magassága rekordot döntött 2019-ben, míg az arktiszi és antarktiszi tengeri jég kiterjedése jóval az átlag alatt volt.

A gleccserjég tovább fogyatkozott immár a 32. egymást követő évben.

A jelentés a legjelentősebb globális éghajlati események közé sorolja az Ausztráliát sújtó aszályt és a szélsőséges bozóttűzszezont. A tavalyi volt a legmelegebb és legszárazabb év Ausztráliában az időjárási feljegyzések kezdete óta, ugyanakkor Dél-Afrikát, Délkelet-Ázsiát és Közép-Chilét is jelentős aszály sújtotta 2019-ben.

Január 9-i légifelvétel az ausztrál bozóttüzekről. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-australia-51102658

Európán két rendkívüli hőhullám söpört végig a nyári hónapokban.

A trópusi ciklonok a legpusztítóbb időjárási jelenségek közé tartoznak a legtöbb évben,

és 2019 sem volt kivétel. A Mozambikban és Zimbabwében márciusban tomboló Idai hurrikán több mint 900 ember halálát okozta. A Dorian hurrikán óriási pusztítást végzett a Bahama-szigeteken, míg a Hagibis tájfun hatalmas áradásokat okozott Japánban. Az Indiai-óceán északi részén az eddigi legaktívabb ciklonszezont mérték.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Nemzetközi Szövetsége (IFCR) által közreadott légi felvétel az Idai ciklon által romba döntött Beira városról, a Zimbabwéval szomszédos Mozambikban, 2019. március 18-án. Forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20190322-zimbabweben-ketnapos-nemzeti-gyaszt-hirdettek-az-idai-cliklon-miatt.html

A globális klíma-előrejelzések szerint minden forgatókönyv esetén tovább fog emelkedni a hőmérséklet, és a 2019-hez hasonló évek válnak a normává az évtizedben.

(Forrás: MTI)