Hallott már arról az állatról, amely gyakorlatilag állandóan vemhes?

mocsári kenguru
A nőstény állatoknak két méhük van
Vágólapra másolva!
Más emlősöktől eltérően az egyik ausztrál erszényes állatnak gyakorlatilag soha nem ér véget a vemhessége. A kutatók rájöttek, hogy a mocsári kenguruknak két méhe van, ezért szünet nélkül, gyakorlatilag állandóan képesek vemhesek lenni.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag nem telik el idő a kölykök megszületése és az újabb vemhesség között a mocsári kenguruk (Wallabia bicolor) esetében. Az erszényesnek ugyanis két méhük van, mindegyik külön petevezetékkel és méhnyakkal. Ez azt jelenti, hogy a vemhes kenguruk még ebben az állapotban is képesek újra megfoganni, mert így a fejlődő embrió mellett akad hely egy másiknak is.

A nőstény állatoknak két méhük van Forrás: Wikimedia Commons

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos lapban publikált tanulmány szerint

a mocsári kengurunőstények nagy része folyamatosan vemhes, ami egyfajta „bombabiztos" szaporodási stratégiát biztosít számukra.

A közepes méretű mocsári kenguru vagy más néven mocsári wallabia Ausztrália keleti és délkeleti részén él, de nevével ellentétben leginkább az erdők és a füves területek lakója. Mint minden kenguru fajnál, itt is megtalálható a hosszú, erős farok, az erőteljes hátsó lábak és a rövid mellső lábak.

A körülbelül 70 centiméter testhosszú emlősök 15 hónapos korukban válnak ivaréretté, és az ausztráliai Melbourne Egyetem és a berlini Állatkert és Vadvilág Kutató Intézetének kutatói szerint 33-38 napnyi vemhesség után többnyire egy utódot hoznak a világra.

Nevével ellentétben elsősorban nem mocsarakban és mangrove erdőkben él, hanem erdők és nyitott füves területek lakója Forrás: Wikimedia Commons

A nőstény azonban az ellés után néhány nappal már újra készen áll a párosodásra.


A mocsári kenguru képes arra, hogy vemhessé váljon újra úgy, hogy közben már egy másik utódot nevel a hasában. Hogy hogyan? A szakemberek szerint az ausztrál emlősnél a párzási időszak egész évben tart és miután az embrió beágyazódott a méhbe, a fejlődése abbamarad és csak azután indul újra fejlődésnek, ha az előző kölyök már elhagyta az erszényt és önállóvá vált, vagy esetleg elpusztult.