A világ egyik legelzártabb helyén is felbukkant a koronavírus

Longyearbyen, Spitsbergen Island, Svalbard Archipelago, Norway, Scandinavia, Europe travel destination travel destinations travel Photography Colour image colour color image COLOR HORIZONTAL Longyearbyen Spitsbergen Island Svalbard Archipelago Norway Scan
A Spitzbergák fővárosa, Longyearbyen. Itt is dolgozott Hagymásy Laura
Vágólapra másolva!
A Norvégiához tartozó Spitzbergákon is felbukkant a koronavírus. A szigetcsoport a világ egyik legelzártabb területe, ugyanakkor a turizmusa igen jelentős. A fertőzést kapott embereket házi karanténba helyezték a sziget fővárosában, Longyearbyen-ben.
Vágólapra másolva!

Normális esetben ezekben a napokban a Spitzbergákon nagy ünnepségeket kellene tartani, mert

március 8. volt az első olyan nap, amikor a napfény elérte Longyearbyen-t.

Tudni kell, hogy ebben a városban november vége és február eleje között 24 órán át teljes a sötétség. Az első napsugarak minden évben március 8-án érik el a fővárost. Ekkor nagy ünnepségeket rendeznek, hiszen innentől fogva naponta 20 perccel tovább tart a világosság.

A Svalbard Posten, a sziget egyetlen napilapja most arról számolt be, hogy a Spitzbergákon is felütötte a fejét a koronavírus. A Spitzbergák az utóbbi időszakban nagyon népszerű lett a turisták körében. Különösen nyáron több ezer turista érkezett a szigetre, de a téli időszak is nagyon kedvelt volt a külföldiek és a norvégok körében.

A jelentések szerint öt embert tartanak házi karanténban Longyearbyen-ben, a teszteléseket elvégezték, eredmény még nincs.

A koronavírus kapcsán a nemzetközi sajtóban kevesebb szó esett eddig a norvég helyzetről, de a skandináv országban ugyanúgy küzdenek a koronavírussal, mint Európa többi részében.

A Spitzbergákra érkező külföldi turistákat a továbbiakban fokozott ellenőrzés alá vetik. Ugyanakkor tudni kell, hogy Longyearbyen-ben nincs teljesen felszerelt kórház.

Éppen ezért a Spitzbergákon nem lehet gyereket szülni - a várandós anyákat az északnorvég Tromsöbe küldik.

Ugyanitt végzik el azokat a műtéteket, amelyeket Longyearbyen-ben nem csinálnak meg, mert a helyi egészségügyi intézmény erre alkalmatlan. Mindez azért fontos, mert ha a Spitzbergákon tovább terjed a vírus, akkor a betegeket minden bizonnyal Norvégia szárazföldi részére kell szállítani.