A koronavírus a Mars-expedíciót is hátráltatja

marsjáró
Az ExoMars űrszonda művészi grafikán
Vágólapra másolva!
Két év halasztást szenved el az Európai Űrügynökség és az orosz Roszkozmosz Mars-kutatási közös projektje.
Vágólapra másolva!

Szoftvertesztek és a koronavírus késleltetik a Mars-expedíciót

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz Roszkoszmosz közös projektje keretében megvalósuló következő missziót két évvel halasztották el,

mivel a hardver és a szoftver további tesztelésére van szükség

- közölte csütörtökön a két űrügynökség. Emellett a koronavírus miatt kialakult európai helyzet is hátráltatja a projektet - tették hozzá.

Az ExoMars űrszonda művészi grafikán Forrás: ESA

A kutatórobotot, amelynek feladata a Mars felszínének alapos vizsgálata lesz, már most nyáron útjára indították volna, így azonban csak 2022-ben kezdheti meg majd a munkát.

Életnyomok után fognak kutatni a vörös bolygó felszínén

A tesztekhez több időre van szükség, mint azt eddig vélték. "Nem engedhetjük meg magunknak a legkisebb hibát sem" - mondta Jan Wörner, az ESA főigazgatója. Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával videokonferencián egyeztek meg a döntésről.

Fantáziarajz az ExoMars roverről a Mars felszínén Forrás: ESA-PRODUCTION AOES medialab/ESA-AOES medialab/Aoes Medialab M.Thiebaut

Rogozin kifejtette: nem könnyen hozták meg a döntést, de a projekt csak így lehet sikeres.

A projekt során az ESA és a Roszkoszmosz közösen kutat az élet nyomai után a vörös bolygón. 2016-ban egy rakéta fedélzetén lőttek fel egy szondát az űrbe, mely Mars körüli pályára állt.

(Kivágás: MTI/dpa)