Hetedik századi angliai szent csontmaradványait azonosították a régészek az ország déli részén. A húszas éveiben elhunyt Szent Eanswith-t a templomfalba temették. Ezek a legkorábbi angliai csontok, amelyek bizonyítottan egy szenttől származnak.

Igen fiatalon vezetett egy zárdát

Eanswith hercegnő időszámításunk szerint 630 környékén, az angliai kereszténység hajnalán született. Anglia első keresztény királya, Ethelbert dédunokája örökölte őse kitartását és vezetői képességeit. Apja, Eadbald király a délkelet-angliai kikötőváros mellett, Folkestone-nál épített számára kolostort, ami végül az ország első zárdájaként szolgálta az embereket.

Szent EanswithForrás: Wikimedia Commons

A mindig kedves és álhatatos hercegnő 16 évesen csatlakozott a közösséghez, amelynek hamarosan vezetője lett – mondta Andrew Richardson, a Canterbury Régészeti Szervezet régésze a LiveScience online tudományos portálnak. – Eanswith azonban néhány évvel később, a történészek becslése szerint 17-22 évesen váratlanul meghalt.

Származása és tisztaszívű élete miatt hamarosan szentté avatták.

A csontokat el kellett rejteni

A maradványokat 1885-ben építőmunkások találták meg, miközben azon dolgoztak, hogy eltávolítsák a vakolatot a folkestone-i templom északi faláról. A törmelék és a törött lapok rétege alatt azonban egy rejtélyes üreget fedeztek fel, amelyben egy ovális alakú, ólomból készült, kis méretű koporsót találtak. Ennek belsejében rejtőztek a szent hercegnő igen rossz állapotú csontjai, amihez először a szakemberek sem mertek hozzányúlni.

Szent Eanswith maradványait a reformáció során rejtethették elForrás: Matt Rowe

A maradványokat vallási okok miatt nem lehet eltávolítani a falból, ezért egyfajta kísérleti laboratóriumot állítottunk fel a templomban – mutatott rá Richardson, hozzátéve, hogy kollégáival emiatt gyakran a helyszínen töltötték az éjszakát. – A csontokat valószínűleg a 16. században rejtették a falba, hogy megvédjék azokat a protestáns reformáció ideje alatt a pusztulástól.

A tudósok számos vizsgálatot, többek között szénizotópos kormeghatározást végeztek és arra jutottak, hogy a maradványok egy fiatal nőhöz tartoztak. A csontok nem mutattak alultápláltságot és minden bizonnyal a hetedik századból származnak. A korabeli feljegyzések később megerősítették, hogy a maradványok nagy valószínűség szerint Szent Eanswithé. Így ezek a legkorábbi angliai csontok, melyek bizonyítottan egy szenttől származnak.