Sir Isaac Newton úttörő művére bukkantak a kutatók a korzikai Ajaccio városának Fesch Könyvtárában. A rendkívül értékes ritkaság, a Principia első kiadása bemutatja az angol fizikus, matematikus, csillagász három mozgástörvényét, amelyek forradalmasították a fizikát.

Napóleon egyik testvére alapította a könyvtárat

Sir Isaac Newton 1687-ben, latinul írta életének egyik legfontosabb művét, a „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica"-t (A természet-filozófia matematikai alapelveit), amelyben a klasszikus mechanika és a gravitáció alaptörvényei szerepelnek. A könyvet a legtöbbször csak egyszerűen Principia néven emlegetik. Az értékes kötet ritka, első kiadása eddig egy korzikai könyvtárban rejtőzött, amelyet Bonaparte Napóleon egyik testvére, Lucien Bonaparte alapított. A LiveScience tudományos online portál szerint a 17. századi kiadvány a nagykönyvtár egyik magas polcán hevert.

Newton könyvének első kiadása egyedülálló értéket képviselForrás: Wikimedia Commons

Úgy éreztem magam, mint aki a Szent Grálra talált rá, ami a felső polcokon rejtőzött – mondta Vannina Schirinsky-Schikhmatoff, a könytár örökségvédelmi igazgatója, aki a könyvet felfedezte. – A borítója kissé sérült, ám a belseje tökéletes állapotban van; ez a modern matematika alapköve.

A legenda szerint Newtonnak a gravitációs és mozgási törvényekkel kapcsolatos vizsgálata akkor kezdődött, amikor egy alma a fejére esett az angliai Granthamben. Noha a történet valódiságát sokan megkérdőjelezik, a történészek szerint a tudós Cambridge Egyetemen töltött hallgatói évei rendkívül gyümölcsöző időszakot jelentettek.

A ritka első kiadások igen értékesek

A most felbukkant, igen értékes könyv bemutatja a Newton-törvényeket, mint a klasszikus mechanika alaptörvényeit. Az első a tehetetlenség törvénye, ami kimondja, hogy minden test megtartja mozgásállapotát, azaz nyugalomban marad vagy az éppen meglevő sebességével egyenes vonalú, egyenletes mozgással halad egészen addig, amíg valamilyen erőhatás a testet mozgásállapotának megváltoztatására nem kényszeríti.

Newton munkásságának nagyon sokat köszönhet a modern tudományForrás: NASA

A második törvénye annak a megállapítására szolgál, hogy egy test gyorsulása egyenesen arányos a testre ható erővel, míg Newton harmadik tézise az erő-ellenerő törvénye.

A ritka, első kiadások nem véletlenül képviselnek a mai napig igen nagy értéket a gyűjtők körében.

A Christie's aukcióján 2016-ban 3,7 millió dollárt (1 117 400 000 forint) adtak a Principia egy másik, szintén latin nyelvű és első kiadású példányáért. Ez volt akkoriban a „legdrágább nyomtatott tudományos könyv", amelyet valaha aukción értékesítettek. A szakemberek szerint az ajaccioi könyvtárban most felbukkant példány is legalább ilyen értéket képviselhet.