Nőiesebbé vált a férfi karja, miután átültették egy női testre

kéztranszplantáció
Shreya Siddanagowder keze ma már pontosan olyan színű, mint a teste
Vágólapra másolva!
Shreya Siddanagowder egy buszbalesetben mindkét kezét elvesztette 2016-ban, ám egy egyedülálló műtét során kéz transzplantációt hajtottak végre rajta. A fiatal indiai nő egy sötétebb bőrű férfi felső végtagjait kapta meg. Már maga a műtét is szenzációnak számít, aminek egyediségét csak tovább fokozza, hogy az átültetett kezeken a bőr évekkel később egyre világosabbá vált.
Vágólapra másolva!

Egy évet kellet várnia a transzplantációra

A tragikus baleset után a 18 éves Shreya Siddanagowder karjait könyök alatt amputálták, majd egy évig kellett együtt élnie a tehetetlenséggel és a fájdalommal. 2017-ben aztán egyedülálló, tizenhárom órás transzplantációs műtét során egy harminchat szakértőből álló csapat átültette a különleges donor kezeket a nőre.

Az eljárás alatt a helyére illesztették a csontokat, inakat, idegeket, artériákat és a vénákat, mielőtt összevarrták volna a bőrt.

Shreya Siddanagowder a transzplantációs műtét után 2017-ben Forrás: MOHAN Foundation/FaceBook

A LiveScience online tudományos portál szerint Shreya egy 21 éves férfi felső végtagjait kaphatta meg, aki egy kerékpáros baleset után hunyt el. A műtétet követő másfél évben a fizikoterápia során a kezek motoros irányítása fokozatosan javult, amely kzben fokozatosan karcsúbbá és nőiesebbé vált, mint korábban.

Az orvosok meglepetésére az új végtag bőrének a színe is egyre világosabb lett, ami mára kitűnően illeszkedik Shreya bőrszínéhez.

Shreya Siddanagowder keze ma már pontosan olyan színű, mint a teste Forrás: MOHAN Foundation/FaceBook

A tudósok szerint talán ezt az magyarázhatja, hogy a teste kevesebb melanint termel, mint a donorszerv, de a tényleges ok megállapításához további kutatásokra van szükség.

Határozottan nőies vonásokkal rendelkezik

A Mayo Klinika tájékoztatása szerint a kézátültetésre váró páciensekre a műtétet megelőzően hónapokon át tartó vizsgálatok várnak. Az orvosok felmérik többek közt a beteg egészségi állapotát, vérvizsgálatokat és röntgenfelvételeket készítenek, valamint értékelik az amputált végtagok idegfunkcióit.

Ha mindent rendben találnak, az átültetésre várók egy várólistára kerülhetnek.

Shreya Siddanagowdernek ebben a viszonylag hosszú procedúrában óriási szerencséje volt, mert a donor vércsoportja megegyezett a sajátjával, így viszonylag gyorsan sor kerülhetett a speciális műtétre. Ezzel ő lett az első ember Ázsiában, akin kettős kézátültetést hajtottak végre. De még ennél is több.

Shreya bőrszíne meglepően változott az elmúlt években Forrás: MOHAN Foundation/FaceBook

– mondta Shreya egy, a közösségi oldalán megosztott videóban. – Óriási meglepetésre a kezeimnek ma már azonban határozottan nőies vonásai lettek.

Ketaki Doke gyógytornász szerint ennek az egyik lehetséges magyarázata az, hogy az izmok alkalmazkodnak a szervezethez. Ahogy fogalmazott, az idegek jeleket küldnek és az izmok elkezdenek „a test igényei szerint működni".

A baltimorei Johns Hopkins Medicine szerint világszerte kevesebb mint száz ember esett át kéz transzplantáción.