Új, ellenálló, nagy teljesítményű elektronikus textilt terveztek kínai tudósok viselhető műszerek számára.

Széles körben használatosak a viselhető, hajlékony elektronikus eszközöket terveztek a kínai tudósok, amelyek az emberi mozgást és egészséget monitorozzák valós időben vagy az ember és számítógép közötti interakciókhoz és az úgynevezett mély tanuláshoz veszik igénybe őket.

Érzékenységük, válaszsebességük azonban javításra szorul.

A jövő technológiája?Forrás: AFP/Xie Zhengyi

A textilalapú elektronikus eszközöknek még mindig árt a verejték, az olaj, a fizikai elhasználódás és a mosás is veszélyezteti őket  – olvasható a Journal of Materials Chemistry A című folyóiratban. – A nagy teljesítményű, környezeti ártalmaknak ellenálló, mechanikailag stabil funkcionális elektromos textil előállítása továbbra is nagy kihívás.

A kínai tudományos akadémia Ningpo Anyagtechnológiai Műszaki Intézete (NIMTE) olyan elektronikus textilt tervezett, amely egy sor folyadéknak ellenáll és a mechanikai igénybevétel után "kijavítja" magát.A verejték- és vízálló elektronikus textil az emberi mozgás, az ember és gép közötti interakciók és a robottanulás céljára hatékonyan felhasználható - mondta a NIMTE professzora, Csen Tao.

(Forrás: MTI/Hszinhua)