Az állatoknak létfenntartási és szaporodási viselkedéséhez megfelelő területre van szükségük, amit a területvédő magatartásukkal védelmeznek. Úgy tűnik, hogy a gorillák mégsem annyira territoriálisak, mint azt korábban gondoltuk. A kutatók megfigyelték, hogy bár a hímek területvédő őrjáratokat végeznek a területük határain, ám gyakran hozzánk hasonlóan viselkednek és inkább kerülik a konfliktusokat.

Nem jelölnek ki komoly határokat

A Scientific Reports tudományos lapban publikált tanulmány elsőként igazolja, hogy a gorillák a korábbi feltételezésektől eltérően védik a területeiket. Ugyanakkor a legújabb eredmények arra is rámutatnak, hogy a főemlősök nagyon is emberi jellegű módon ismerik fel az egyes területek határait, és a konfliktusok megelőzése érdekében megpróbálják elkerülni a kapcsolatot a más területen élő társaikkal.

A gorillák a csimpánzokkal ellentétben nem igazán területvédőkForrás: Wikimedia Commons

A gorillák nem jelölnek ki annyira komoly határokat, mint a csimpánzok, akiknél ha két csoport találkozik, gyakran heves területvédő harcok alakulnak ki az egyedek között – mutatott rá Dr. Robin Morrison, a Cambridge Egyetem PhD hallgatója, a tanulmány vezető szerzője. – A vizsgálataink során arra jutottunk, hogy a gorillák „megértik a területek tulajdonjogának fogalmát".

Mivel a gorillák területei gyakran átfedésben vannak egymással, az esetleges konfliktusokat és összetűzéseket igyekeznek „békés úton" rendezni.

Megpróbálják elkerülni a konfliktusokat

A kutatók a nyugati síkvidéki gorillák (Gorilla gorilla gorilla) viselkedését a Kongói Köztársaságban található Odzala-Kokoua Nemzeti Parkban vizsgálták, ahol hatvan négyzetkilométeres területre összesen harminchat kamerát helyeztek ki. A felvételek tanúsága szerint az állatok egyes csoportjainak mozgását erősen befolyásolta a „szomszédaik" elhelyezkedése. A szakemberek azt is látták, hogy a főemlősök nem szívesen táplálkoztak olyan helyen, ahol korábban az idegen társaik tartózkodtak. Emellett mindig igyekeztek elkerülni a szomszédos gorillacsoportok területeinek központi részeit.

Odafigyelnek a "szomszédok birtokhatáraira"Forrás: Wikimedia Commons

Ugyanakkor az egyes csoportok territóriumai gyakran átfedésben vannak, ezért az állatok megtanultak egymás mellett békében élni – mutatott rá Dr. Morrison. – A tér védelmének és megosztásának rugalmas rendszere egy komplex társadalmi struktúrát feltételez.

Dr. Jacob Dunn, az Anglia Ruskin Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint ebben nagyon is hasonlítanak az emberekhez, aminek tükrében a most publikált eredmények segíthetnek jobban megérteni a korai emberi társadalmak viselkedését és szokásait.