Csípőtörés után a D-vitamin segíthet helyreállítani a járásképességet

D-vitamin, időskor, öregkor
A napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken
Vágólapra másolva!
A Rutgers Egyetem kutatói által vezetett tanulmány szerint nagyobb eséllyel járhatnak újra a csípőtörés műtétje után azok az időskorúak, akiknek nincs D-vitamin hiányuk. Az American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban publikált megállapítások megerősítették, hogy a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken, ami erősen befolyásolja a mobilitást is. De van megoldás.
Vágólapra másolva!

Nagy része napfény hatására a bőrben termelődik

A D-vitamin a szervezetünk egyik legősibb vegyülete, amelyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti. A D-vitaminnak több beteg megelőzésében is vitathatatlan a szerepe: az anyagcserében, a csonttörések megelőzésében, az immunrendszert erősítésében, így a legtöbb gyulladásos és autoimmun kórkép kialakulásában bizonyítottan védő szerepe van. De az új kutatás szerint még ennél is hasznosabb a szervezet számára.

A napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken Forrás: Pexels

– mondta Sue Shapses, a Rutgers Egyetem Környezet és Biológiai Tudományok Tanszékének táplálkozási tudományok professzora a MedicalExpress online tudományos portának. – A szervezetünk számára szükséges D-vitamin mintegy 80 százaléka a napfény hatására a bőrben termelődik és a D-vitamin igényünk 10-20 százaléka a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható, de a legtöbb esetben ezek nem elegendőek az ideális D-vitamin szint eléréséhez.

Hozzátette: a következő lépés annak a tudatosítása lehet, hogy a D-vitamin hogyan befolyásolja a mobilitásunkat. Erre keresték kollégáival a választ.

A műtét utáni rehabilitációban fontos

A csípőtörés az egyik legsúlyosabb sérülés, amit operációval is nehéz helyrehozni. Az ilyen balesetek különös odafigyelést igényelnek, mert a kutatások szerint 50 év fölött az emberek mintegy felét éri valamilyen csonttörés, ami igen súlyos következményekkel járhat. A legtöbb beteg a csípőtörést követően képtelen egyedül ellátni magát és a statisztikák szerint a nők érintettebbek, mint a férfiak. Az ilyen balesetek száma pedig láthatóan növekszik a népesség elöregedésével.

Csípőtörés után már nehézkes újra "mozgásba lendülni" Forrás: AFP

– mutatott rá Shapses. – A D-vitamin hiánya a tanulmányunk szerint a műtét után csökkent mozgásképességgel járt, tehát kulcsfontosságú lehet a szerepe a gyógyulásban.

Shapses és kollégái az Egyesült Államokban és Kanadában élő, 65 éves vagy annál idősebb betegeket vizsgálták. Kutatásuk egyrészt a csípőtörést követő halálozási arányra, másrészt a műtét utáni mobilitásra összpontosított.

Leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy az operációt követően a páciensek milyen gyorsan lesznek képesek segítség nélkül járni.

Eredményeik azt mutatták, hogy a D-vitamin kiemelt szerepet játszott ennek felgyorsításában. A szakemberek megállapították a vitamin ajánlott étkezési napi adagját is, ami a legfrissebb tanulmányuk szerint 600 NE az 1 és 70 év közöttieknek, 800 NE pedig a 70 év felettiek számára.