A koronavírus-fertőzésben Olaszországban meghalt betegek átlagéletkora 79,5 év, az elhunytak 70 százaléka férfi - közölte szerdán az olasz Egészségügyi Intézet (Istituto di Superiore di Sanitá, ISS), amely rendszeresen tesz közzé statisztikai adatokat.

Csak 17 áldozat életkora nem érte el az ötven évet

A vizsgált 2003 esetből 707 elhunyt volt 70 és 79 év közötti, 852 ember halt meg 80-89 évesen, 190 halott 90 év fölötti volt. 17 elhunyt életkora nem érte el az 50 évet. Öten 40 év alattiak voltak, valamennyien férfiak, súlyos patológiai előzményekkel - közölte az ISS.

A koronavírus illusztrációja. Burkán jól láthatóak a fehérjetüskékForrás: Science Photo Library/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

Az elhunytak krónikus betegségeit áttekintve a szakemberek megállapították, hogy a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az ischémiás szívbetegség a leggyakoribb kockázati tényező. A szakemberek kimutatták, 

hogy a meghalt betegek 48,5 százaléka három vagy több ilyen betegségben szenvedett, 

25,6 százalékuk kettő betegségben. A meghaltak 0,8 százaléka, mindössze három ember nem szenvedett semmilyen más betegségben.

A tünetek jelentkezésétől átlagosan egy hét múlva állt be a halál

Tanulmányuk szerint az első tünetek jelentkezésétől az elhalálozásig az átlagidő hét nap.

A betegség legjellegzetesebb tünetei a láz (az esetek 77 százalékában) és a nehéz légzés (74 százalék), valamint a köhögés (42 százalék).

Olaszországban leállt az élet a pandémia miattForrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Riccardo De Luca

Szerdára az eddigi legmagasabb halálozási adatnak számító 475-tel 2978-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) áldozatainak száma Olaszországban, a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint négyezerrel 35 ezer 713-ra nőtt.

(Forrás: MTI/AFP)