A kínai központi egészségügyi kormányzat tisztségviselői azt állítják, hogy a világjárvány kiindulási pontjának számító Vuhanban, valamint Hupej tartományban megszűnt a Covid-19-es kór terjedése, és az elmúlt napokban regisztrált új megbetegedésekkel kivétel nélkül a Kínába érkezett külföldi utazók érintettek. A hatóságok szerint a jövő hónapra Vuhan, valamint Hupej tartomány teljesen tünetmentessé válik, ami miatt feloldhatják a vesztegzárat is.

Állítják, a járvány centrumában megszűntek az újabb esetek

A pekingi központi kormányzat egészségügyi tisztviselői szerint Kína nem regisztrált új Covid-19 esetet Vuhanban és a világjárvány egyik epicentrumának tekinthető Hupej tartományban. Csak a múlt hónapban Vuhanban, a globális járvány forrásának számító kínai nagyvárosban, minden nap ezer új koronavírus-esetet regisztráltak, 

de jelenleg az újabb megbetegedések megszűntek, 

a kínai hatóságok állítása szerint.

A pekingi egészségügyi hatóságok bejelentése szerint a járvány centrumában megszűntek az újabb megbetegedésekForrás: AP

A pekingi egészségügyi kormányzat azt állítja, hogy az ország területén tapasztalt 34 új esetet kivétel nélkül Kínába érkezett külföldieknél azonosították. Noha Vuhanban és Hupejben nem történt újabb megbetegedés, a térségből további nyolc haláleset jelentettek az elmúlt napokban.

A koronavírus szerkezeteForrás: Science Photo Library/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

Az újabb fertőzések megszűnéséről szóló hír reményt adhat világ többi részének, ahol még csak most kezd tetőzni a járvány, 

és valószínűleg tanulságokat ad a szigorú intézkedések hatékonyságáról, a Covid-19 fertőzés terjedésének megállításában. 

Vuhan volt a pandémia centruma, ahol sorozatban sok ezer megbetegedés és számos haláleset történt, a sietve felépített szükségkórházakban.

Kettős nulla növekedés: fény az alagút végén

„Ma már láthatjuk a fényt az alagút végén oly sok napos erőfeszítés után" - nyilatkozta Jiao Yahui, az Országos Egészségügyi Bizottság vezető felügyelője az új és kedvező fejleményekről. Jiao szerint a „kettős nulla" növekedés, amely több napja folytatódik a számok ugrásszerű javulásával, azt jelenti, hogy a kontroll és az orvosi kezelési módszerek hatékonyan működnek.

Lázas betegeket kiszűrő robot. Úgy tűnik, hatékonyan működnek a vírusfertőzések kiszűrésére bevezetett módszerekForrás: Csiaotong Egyetem

Vuhan január óta áll szigorú vesztegzár alatt. Az új helyzetre figyelemmel a hatóságok elrendelték az utazási korlátozások lazítását, de csak a környező Hupej tartományban, 

ahol a legtöbb ellenőrző pontot a közeljövőben be fogják zárni. 

A vesztegzárat azonban csak akkor szüntetik meg teljesen, ha két egymást követő héten sem jelentenek további megbetegedéseket.

Egészségügyi dolgozók tüdőtükrözést végeznek egy koronavírussal fertőzött betegen a járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Vuhanban 2020. március 17-énForrás: MTI/Hszinhua/Wang Yuguo

Erre a leghamarabb a jövő hónapban kerülhet sor - nyilatkozta Li Lanjuan, a Kínai Műszaki Akadémia tagja. A vírus eddig világszerte több mint 218 000 embert fertőzött meg, és több mint 8800 halálesetet okozott, elsősorban Kínában, Olaszországban és Iránban.

Több mint nyolcvanezren gyógyultak ki eddig a fertőzésből

Az Egyesült Nemzetek Szervezete figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány nyomán kialakult válság közel 25 millió munkahely elvesztéséhez vezethet szerte a világon. 

Összességében több mint 84 000 ember gyógyult fel a koronavírus-fertőzésből, 

amely a legtöbb esetben csak enyhe vagy mérsékelt tüneteket, például lázat és köhögést okozott.

A világ számos pontján még csak most várható a járvány tetőzéseForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A súlyos következmények sokkal valószínűbbek az időskorúaknál, és a már fennálló egészségügyi problémákkal küzdő személyeknél. 

Bár Kínában fordul elő még mindig a legtöbb koronavírusos eset, a páciensek döntő többsége már felépült. 

De a világjárvánnyá vált Covid-19-fertőzés még mindig komoly fenyegetést jelent, amire szomorú példa, hogy az olaszországi halálesetek száma megközelítette a kínai áldozatok számát.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Olaszországban egyetlen nap rekordszámú, 475 halálesete után több mint 2900-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma. Kínában eddig 3200 körül volt az áldozatok száma, és Iránt is súlyosan sújtotta a fertőzés, több mint 1100 halálesettel.