A koronavírus izolációja ellenére is hosszú idő, legalább egy év szükséges a hatásos vakcina kifejlesztéséhez - mondta a vírus izolációját végző kutatócsoport vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Néhány kísérlet semmit sem ér

Kiss Gábor virológus közölte: néhány kísérlet semmit sem ér, vagyis akkor tekinthető hatásosnak egy szer, ha többezres populáción eredményes a tesztelése.

A pásztázó elektron mikroszkóp által készített kép a rózsaszínnel jelölt emberi sejtek közt lévő SARS-CoV-2, új nevén COVID-19 (sárga színnel jelölve) koronavírusrólForrás: Wikimedia Commons

Ugyanakkor a vírus izolációja azért jelentős eredmény, mert csak akkor kezdődhet meg a vírus ellen hatásos szer kifejlesztése, ha a "kezünkben van a vírus" - fogalmazott a kutató.

Elegendő mennyiségű mintaanyaggal rendelkeznek

Elmondta: az izoláció során a fertőzöttektől vett mintákat olyan sejtekkel "hozták össze", amelyekhez kötődni tudott, 

beléjük tudott jutni a kórokozó, és azokban sokszorosítani tudta magát.

 

A koronavírus illusztrációja. Burkán jól láthatóak a fehérjetüskékForrás: Science Photo Library/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

Mindennek nyomán olyan mennyiségben tudták előállítani a vírust, ami lehetővé teszi a kutatását, vagyis meg tudják osztani a tudományos közösséggel - ismertette a folyamatot Kiss Gábor.

(Forrás: MTI)