Lassan, de folyamatosan emelkedik a súlyosan veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) vadon élő példányainak a száma, ami azt jelzi, hogy eredményesek az orvvadászat miatt a kihalás szélére került faj megóvását célzó erőfeszítések.

Kezdenek beérni a természetvédelmi intézkedések

A 2012 és 2018 közötti időszakban évente 2,5 százalékkal, vagyis 4845-ről nagyjából 5630-ra nőtt a keskenyszájú orrszarvúk száma a vadonban - olvasható a The Guardian című brit lap internetes kiadásában. 

A faj megóvását célzó intézkedések keretében új helyekre költöztették át a már megerősödött csoportok néhány egyedét,

kibővítették az állatok természetes élőhelyét, életképes tenyészpopulációkat különítettek el. A bűnüldöző hatóságok pedig szigorúbb fellépéssel biztosítják az állatok védelmét.

Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) nőstény és kicsinye Kenyában.Forrás: Origo

Az erőfeszítéseknek hála, a keskenyszájú orrszarvúnak mind a három alfaja gyarapodik. "Nem szabad azonban elégedetten hátra dőlnünk, mivel

az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem továbbra is fenyegetést jelentenek"

- hangsúlyozta Grethel Aguilar, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) elnöke, alapvető fontosságúnak nevezve a vadorzók ellen bevezetett intézkedések és a populációk intenzív, proaktív kezelésének folytatását.
A svájci székhelyű zöldszervezet csütörtökön hozta nyilvánosságra a fenyegetett fajokat felvonultató vörös listájának frissített változatát.

A déli szélesszájú orrszarvúk száma sajnos csökken vadorzók miatt

A szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum), amely keskenyszájú társainál jóval nagyobb számban fordul elő Afrikában, megőrizte helyét a mérsékelten fenyegetett fajok között.

Egyik alfajának, a déli szélesszájú orrszarvúnak a populációja 15 százalékkal csökkent 2012 és 2017 között,

nagyjából 21 ezerről 18 ezer egyedre. A hanyatlás oka, hogy a keskenyszájú rinocéroszoknál jóval nagyobb és ezáltal vonzóbb tülökkel rendelkező szélesszájú orrszarvúk nagy számban esnek áldozatául a vadorzóknak a Kruger Nemzeti Parkban.

Nőtt a kihalás szélém álló déli szélesszájú orrszarvú Ceratotherium simum simum) száma is.Forrás: http://wwf.panda.org/knowledge_hub/endangered_species/rhinoceros/african_rhinos/white_rhinoceros/

A másik alfaj, az északi szélesszájú orrszarvú a súlyosan veszélyeztett állatok közé tartozik,

a vadonban valószínűleg már kihalt.

Az elmúlt években ugyanakkor összességében csökkent az afrikai rinocéroszok orvvadászata. A 2015-ös tetőzés óta, amikor nap mint nap átlagosan 3,7 orrszarvúval végeztek a vadorzók, minden évben csökkent az elejtett állatok száma.

Északi szélesszájú orrszarvúk (Ceratotherium simum cottoni) a Dvůr Králové állatkertben.Forrás: Wikimedia

A 2019-es évre vonatkozó előzetes adatok szerint az orvvadászat szintje tovább süllyedt a gyakorlat hátterében álló bűnszervezetekkel szembeni szigorúbb fellépésnek hála.
Az IUCN vörös listáján jelenleg 116 177 faj szerepel, ezek közül több mint 31 ezret fenyeget a kihalás veszélye.

(Forrás: MTI)