Sokkal lassabb a gyógyulás üteme, mint a járvány terjedése

koronavírus
A koronavírus fertőzést a WHO világjárványnak minősítette
Vágólapra másolva!
A Johns Hopkins Egyetem most közreadott kimutatása szerint a globális koronavírus-halálesetek száma már meghaladja a tízezret, és Kínát leszámítva a járvány további erősödése várható.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még rohamosan terjed a járvány

Az amerikai egyetem - amely a járvány tavaly decemberben történt kitörése óta folyamatosan figyelemmel kíséri és összegzi a megfertőződés adatait - prognózisa szerint

a megerősített esetek száma rövidesen megközelíti a 250 ezret.

A vírus okozta halálesetek legnagyobb részét Olaszországban rögzítették, amely csütörtökön már meghaladta a Kínában elért halálesetek számát - ahol először fedezték fel a Covid-19-et.

Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

A 60 milliós népességgel rendelkező Olaszországban eddig 3 405 haláleset történt, amely több mint a Kínában regisztrált halálos áldozatok száma - ami Olaszországhoz képest több mint húszszor nagyobb népességgel rendelkezik-, és ahol eddig 2448 halálos áldozatot regisztráltak.

Most már Olaszországot sújtja a legerősebben a Covid-19-járvány Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Riccardo De Luca

Az olaszországi 41 000 fertőzéses eset a Kínában nyilvántartott fertőzések több mint a felének felel meg, és a globálisan megerősített esetek több mint 15%-át teszi ki.

A COVID-19 elterjedése a Johns Hopkins Egyetem térképe szerint Forrás: Johns Hopkins University

Eddig mintegy 86 000 ember gyógyult ki a vírusfertőzésből, főleg Kínában, de a gyógyulás üteme sokkal lassabb, mint a járvány terjedési sebessége.

Körülbelül két hétbe telik, amíg az enyhe tüneteket produkáló vírusos betegségben szenvedő emberek meggyógyulnak,

de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a gyógyulási idő akár hat hetet is igénybe vehet azoknál, akiknél súlyosabb következményekkel jár a fertőzés.

A koronavírus-pandémia globális problémává alakult

Az országok kormányai egyre szigorúbb határellenőrzést és zárlatot vezetnek be világszerte az emberek otthon tartása és a kívülállók, a külföldiek távol tartása érdekében, azt remélve, hogy ezekkel az intézkedésekkel sikeresen lelassítják a vírus terjedését, miközben felkészülhetnek a járvány következményeinek az elhárítására.

Védőmaszkos közlekedési rendőrök Forrás: AFP/Guillem Sartorio

A világ vezetői a pandémia okozta „rekord" gazdasági fájdalmakra figyelmeztetnek, mivel a koronavírus-járvány globális viszonylatban egyelőre még súlyosbodik.

António Guterres, az ENSZ főtitkára minden korábbinál komolyabb recesszióra figyelmeztet a koronavírus-járvány következményeként Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

António Guterres, az ENSZ főtitkára a „talán rekordméretű" gazdasági recesszió veszélyére figyelmeztet.

Eközben Irán azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy hozzájárult a vírus terjesztéséhez, mert fenntartja Teheránnal szemben azokat a szankciókat, amelyek megakadályozzák a szükséges gyógyszerek és orvostechnikai eszközök behozatalát az országba.

A koronavírus-fertőzést a WHO világjárványnak minősítette Forrás: Science Photo Library/ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Andrzej Wojcicki/Science Photo L

Az Iránból jelentett 1200 halálesetet csak az olasz és a kínai halálesetek száma haladja meg, de a járványügyi szakemberek továbbra is attól tartanak,

hogy Teherán nem közöl pontos adatokat a járvány mértékéről.

Irán ENSZ-missziója szerint az ország nukleáris programja miatt bevezetett szankciók gyakorlatilag lehetetlenné teszik Teherán számára a vírus elleni küzdelemhez szükséges eszközök importját.

Nyárra "elcsomagolhatóvá" válik a járvány?

Kaliforniában Gavin Newsom kormányzó kijelentette, hogy ha nem történnek határozott lépések, az állam 40 millió lakosának 56 százalékát fertőzheti meg a vírus a következő nyolc hétben, az amerikai hadsereg pedig mobil katonai kórházakat készít elő a nagyobb városokban való felállításra.

A koronavírus ellen egyelőre nincs hatékony ellenszer Forrás: NIAID-RML

Az Egyesült Királyságban tegnap Boris Johnson miniszterelnök azt mondta,

„teljesen magabiztos",és bízik abban, hogy Nagy Britannia 12 héten belül képes visszaszorítani a koronavírus-járványt.

A miniszterelnök kijelentette, hogy „határozott, kollektív fellépés és tudományos haladás" esetén a Covid-19 betegség nyárra „elcsomagolható" lehet.

Boris Johnson brit miniszterelnök a kollégáinál optimistábban ítéli meg a helyzetet Forrás: AFP/POOL/Paul Ellis

A lakosságnak hallgatnia kell a tanácsokra, hogy kerüljék a társadalmi érintkezéseket, és maradjanak otthon, ha betegnek érzik magukat, vagy a háztartásban lévő más személynek vannak tünetei, ez pillanatnyilag a leghatékonyabb módja a kór terjedésének feltartóztatására.