Ahogy a koronavírus egyre több embert fertőz meg világszerte, állatvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy egy egyébként is veszélyeztetett állatfaj, az afrikai hegyi gorillák szintén érzékenyek lehetnek a koronavírus okozta szövődményekre.

A kongói Virunga Nemzeti Park ad otthont a világon vadon élő hegyi gorillák egyharmadának. A parkot június 1-jéig bezárták a látogatók előtt tudományos szakértők ajánlására hivatkozva, akik szerint a főemlősök, köztük a hegyi gorillák is érzékenyek lehetnek a koronavírus-fertőzésre.   

Hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei).Forrás: https://www.worldwildlife.org/species/mountain-gorilla

A szomszédos Ruandában szintén három olyan nemzeti parkot zártak be átmenetileg a turisták és kutatók előtt, ahol főemlősök, köztük gorillák és csimpánzok élnek.
A hegyi gorillák hajlamosak néhány olyan légzőszervi betegségre, amely az embereket is megbetegíti.

Egy egyszerű megfázás akár meg is ölhet egy gorillát

a Természetvédelmi Világalap (WWF) tájékoztatása szerint, éppen ezért a turistákat általában nem is engedik a gorillák közvetlen közelébe.
Bár Kongó, Uganda és Ruanda számára nagyon fontos bevételi forrást jelent az idegenforgalom, a koronavírus-járvány miatt a területükön élő hegyi gorillák védelmében is korlátozó intézkedéseket vezettek be ezekben az országokban. 

A hegyi gorillákra (Gorilla beringei beringei) is veszélyt jelent a koronavírus.Forrás: https://www.worldwildlife.org/photos/mountain-gorilla-and-baby

"Tudjuk, hogy a gorillák nagyon érzékenyek az emberi betegségekre. Ha valaki megfázott vagy influenzás, nem mehet a közelükbe. Előfordul, hogy a koronavírus-fertőzés tünetei sokáig nem jelentkeznek, ami veszélyt jelenthet a gorillákra" - figyelmeztetett Paula Kahumbu, a kenyai központú WildlifeDirect állatvédő csoport vezetője.

A turisták nem tartják be az állatvédemi előírásokat

Egy ugandai állatvédő, Gladys Kalema-Zikusoka pedig emlékeztetett az Ohiói Egyetem kutatóinak tanulmányára, amely kimutatta, hogy a gyakorlatban a gorillák védelmére hozott intézkedések nem elég hatékonyak.

A turisták szinte mindig megszegik a gorilláktól való legalább 7 méteres távolságtartás szabályait.

 

Az ugandai Virunga Nemzeti Park egyik gondozója egy árva gorillával játszikForrás: AFP/Phil Moore

Az esetek 60 százalékában az emberek mennek túl közel a gorillákhoz, 40 százalékában pedig a gorillák az emberekhez - írták a kutatók.
A megelőző intézkedések között azt is ajánlották, hogy a turisták mindig viseljenek maszkot a gorillák biztonsága érdekében.Ugandában ugyan nem fújták le a gorillaturizmust, de a helyi vadvédelmi hatóság szerint erre nem is volt szükség, mivel a koronavírus-járvány miatt annyira visszaesett az idegenforgalom. Ugyanerről számoltak be a ruandai utazásszervezők is.

A hegyi gorillák (Gorilla beringei beringei) akár egy sima náthába is belepusztulhatnak, ezért a turistákat nem volna szabad közel menni hozzájuk.Forrás: https://gorillafund.org/gorilla-infants-ready-named-rwandan-ceremony/

A hegyi gorillák 1996 óta tartoznak a súlyosan veszélyeztetett fajok közé, bár az állatvédelmi intézkedéseknek köszönhetően számuk már elkezdett növekedni.

A WWF 2019. decemberében publikált adatai szerint 1063 hegyi gorilla él a vadonban.

Néhányan azonban attól tartanak, hogy a koronavírus-járvány idején az idegenforgalomból származó bevételek elvesztése a főemlősöket jobban kiszolgáltatja majd az orvvadászoknak.

(Forrás: MTI)