A Nepáli Hegymászószövetség arra szólította fel a nepáli kormányt, hogy miután az idei hegymászószezont úgyis le kellett fújni, ragadja meg az alkalmat a Csomolungmán felhalmozódott szemét eltakarítására.

"Ezt az időszakot fel lehet használni a hegy kitakarítására és a sokat emlegetett szemétprobléma megoldására. A válságból így lehet lehetőséget teremteni" - mondta vasárnap Szanta Bir Lama, a szövetség elnöke.
A világ legmagasabb, 8848 méter magas hegyén a tavasz a fő mászószezon, amikor százával indulnak a csúcs meghódítására a külföldi és a nepáli hegymászók, valamint serpa vezetőik.

A hegymászók minden évben rengeteg szemetet termelnek.

Idén viszont a hegymászó szervezetek szerint az elnéptelenedett hegyen kitűnő lehetőség adódott a környezet rendbetételére.  

A hegymászók teleszemetelik a Mount Everestet.Forrás: http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/39442821/tonnes-of-rubbish-is-being-cleared-from-mount-everest

A Csomolungmáról (más néven Mount Everestről) gyakran láthatók olyan képek, amelyeken oxigénpalackok, megviselt sátrak, kötelek, létrák, vizespalackok, műanyag hulladékok és emberi ürülék is van a hegy lejtőin.Tavaly mintegy tízezer kilogramm szemetet és négy holttestet hoztak le a hegyről a helyi önkormányzat, különböző érdekelt felek és a nepáli hadsereg kezdeményezésére.

A hegytisztítás munkalehetőség a munkanélküli helyelieknek

Lama szerint a takarítási kampány nemcsak abban segíthet, hogy lehozzák az elhunytak testét és a felhalmozódott szemetet a hegyről, hanem egyúttal munkalehetőséget is teremt a koronavírus-járvány miatt kimaradt idegenforgalmi időszakra a helybelieknek, hiszen a serpák legfontosabb bevétele a tavaszi mászószezon.                                                               A szövetség már korábban is javasolta, hogy május előtt kezdjék el a nagytakarítást a hegyen, de mindeddig nem kaptak választ a kormánytól. Kami Rita Serpa, aki 24-szer mászta meg a hegyet, úgy vélte, a takarítás jó üzenetet küldene a környezetvédőknek és a hegymászóknak is szerte a világon. Mint hozzátette, maga is kész részt venni a kampányban, sőt, akár élére is áll, ha a kormány megengedi.

A hegymászóknak körülbelül fele hozza le a szemetét a hegyről.Forrás: https://phys.org/news/2019-05-bodies-ten-tonnes-rubbish-everest.html

A nepáli idegenforgalmi hivatal szerint, amely a mászóengedélyeket kiadja, bár a kezdeményezést helyeslik, egyelőre nem lehet elkezdeni semmilyen takarítási kampányt, mivel az ország a koronavírus-járvány terjedése ellen küzd.
A Csomolungma nemcsak a dél-ázsiai ország egyik fő turisztikai vonzereje, hanem egyúttal jelentős bevételi forrása is. A külföldi mászók fejenként 11 ezer dollárt (3,6 millió forintot), a nepáliak 650 dollárt (213 ezer forintot) fizetnek a mászási engedélyért.

(Forrás: MTI)