A diagnosztikai eszköz sürgősségi eljárásban kapta meg az engedélyeket, így jövő héttől megkezdődhet a 45 perces gyorstesztek forgalmazása. Az Egyesült Államokban jelenleg olyan teszteket használnak a koronavírus-fertőzés kimutatására, amelynek eredményeire akár négy napot is várni kell.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszeripari felügyelet által engedélyeztetett gyorsteszt a Cepheid vállalat által gyártott GeneXpert automatikus elemzőkészülékkel végezhető el, és használata nem igényel különösebb szaktudást az orvosoktól.  A gyorstesztet a jövő héttől kezdik forgalmazni - közölte a vállalat.

Gyorstesztet fejlesztett ki egy amerikai cég, háromnegyed óra alatt kimutatja a fertőzést (Illusztráció)Forrás: MTI/EPA/C. J. Gunther

A Cepheid szerint az egyesült államokbeli kórházaknak mintegy 5 ezer GeneXpert elemzőkészülékük van, világszerte pedig 23 ezret használnak. Jelen pillanatban az Egyesült Államokban használt tesztekkel egytől négy napig tart a fertőzöttség kimutatása. 
Kína az elmúlt napokban több európai országnak szállított gyorsteszteket, a sajtóban megjelent információk szerint ezek fél óránál rövidebb idő alatt jelzik, hogy fertőzött-e az illető.