Jelentősen javult a levegő minősége Indiában

2020.03.23. 14:57

Jelentősen javult a levegő minősége Indiában, a világ legszennyezettebb levegőjű országában, ahol a hatóságok vasárnap kijárási tilalmat rendeltek el.

Sűrű, sötét szmog helyett a kék égre nézhetnek az emberek, láthatóvá váltak a felhőkarcolók és a tiszta égen is több csillagot lehet megfigyelni. Az IQAir svájci cég adatai szerint a világ 50 leginkább légszennyezett városából tavaly 25 Indiában volt, a súlyos szennyezésért az ipar, a közlekedés és a széntüzelésű erőművek a felelősök. Hétfőn már a fővárosban és 75 indiai körzetben volt kijárási tilalom a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében.

Számtalan indiai hallgatott Narenda Modi kormányfő felhívására, hogy vasárnap önként maradjanak otthon, ami a gépkocsiktól, riskáktól, motorkerékpároktól és buszoktól mindig telített utak elnéptelenedéséhez vezetett Újdelhiben.

Ilyen volt...Forrás: AFP/Jewel Samad

A világ legszennyezettebb fővárosában a levegőminőségi index 93-ra - mérsékeltre - süllyedt, egy évvel ezelőtt ez az érték 161 volt, vagyis egészségtelen volt a levegő. Mumbajban, a pénzügyi fővárosban is 90-es szintet mutattak ki, szemben a 2019. márciusi 153-mal. A levegő minőségét 50-es szint alatt tartják jónak.

és ilyen lett Új-Delhi látképe az India Gate-telForrás: AFP/Jewel Samad

A javulás a gépjármű-közlekedés csökkenésének köszönhető leginkább - mondta Gufrab Beig, az indiai kormány környezetfigyelő ügynöksége, a SAFAR projektmenedzsere.

2017-ben a légszennyezés 1,24 millió életet követelt Indiában a Lancet Planetary Health című tudományos folyóirat egy tanulmánya szerint.