Több mint egy negyedszázados kutatás után a régészek végül megtalálhatták Sak Tz'I nevű maja királyság központját. A Brandeis Egyetem és a Brown Egyetem csapata egy különös helyen, egy mexikói szarvasmarhatenyésztő farm hátsó udvarában azonosította a városállam maradványait. Eredményeiket a Journal of Field Archaeology tudományos lapban publikálták.

Egy állattenyésztő telepen bújt meg

Háromezer éves maja településre bukkantak Mexikóban, ám a felfedezést nem a régészek, hanem egy helyi farmer tette. Az elmúlt húsz évben több olyan felirat is előkerült, amely bizonyította a háromezer éves város létezését. A legutóbbi nyomot egy gazdálkodó találta a Lacanja Tzeltal közelében, a mexikói Chiapas közösségben. A feliratok érintették a mitológiát, a költészetet és a történelmet, mitikus és valós eseményekről meséltek, közte áradásokról, ősi uralkodók születéséről és nagy csatákról.

A Brandeis Egyetem és a Brown Egyetem kutatóinak csak nehezen sikerült engedélyt szerezni a lelőhely feltárásához. Az ásatás során végül a város számos maradványát, köztük egy piramis és egy palota romját azonosították.

A feltárt terület rajzaForrás: Stephen Houston/Brown University; Charles Golden/Brandeis

Sak Tz'I a mexikói és a guatemala-i határon fekszik, és valószínűleg nem számított különösebben jelentős királyságnak a Maja Birodalomban – mondta Charles Golden, a Brandeis Egyetem antropológia docense a LiveScience tudományos online portálnak. – Az időszámításunk előtti 8. században alapították és miután nála erősebb hatalmak és erődítmények vették körül, közel egy évezreden át virágzott.

A kutatók bizonyítékokat találtak arra is, hogy a várost az egyik oldalán meredek szakadék, a másikon pedig patak és védfal védte.

Félelmetes ellenségnek számított

A szakemberek szerint a királyság jelentős előnyökre tett szert azáltal, hogy stratégiai békemegállapodásokat kötött az erősebb szomszédaival.

Régóta keresték a várost a régészekForrás-képillusztrációKül: NICK EVANS


Annak ellenére, hogy soha nem rendelkezett nagy hatalommal, Sak Tz'I félelmetes ellenségnek számított és fontos szövetségese volt a nagyobb királyságoknak – magyarázta Charles Golden. – Ezt bizonyítja, hogy a település neve igen gyakran megjelent a fennmaradt szövegekben.

A település egyik legszembetűnőbb vonását a 14 méter magas piramis romjai jelentik, ami körül a régészek számos épületet is találtak, amelyek egykor valószínűleg vallási szertartásoknak adhattak otthont.

A felfedezés jelentős előrelépést jelent az ősi maják világának tanulmányozása terén.

A régészek bíznak benne, hogy a lelőhely további vizsgálatával, a hely felépítésének és a feliratok elemzésével alaposabban megérthetik a maják társadalmát, gazdaságát, rituáléit, hadviselését és politikai világát. A továbbiakban LIDAR eszközökkel szeretnék feltérképezni a sűrű dzsungel lombkoronája alatt rejtőző titkokat.