Életeket mentő új módszer a koronavírus-fertőzöttek gyógyításában

koronavírus
A koronavírus nem ismeri a határokat
Vágólapra másolva!
Az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből már kigyógyult páciensek vérében lévő antitestekkel kezelnék a súlyos állapotban lévő fertőzötteket amerikai kutatók, akik a múlt héten nyújtották be a módszer alkalmazásához szükséges kérelmet.
Vágólapra másolva!

Jóval egyszerűbb, mint az új gyógyszer kifejlesztése

A St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem közleménye szerint a terv az, hogy a már felépült páciensektől - a beleegyezésükkel - vért vesznek, elkülönítve a vérplazmát,

amelyet azután megvizsgálnak az esetleges méreganyagok vagy vírusok kiszűrése érdekében.

Az emberi vér szerkezetének művészi illusztrációja Forrás: AFP/SPL

A megfelelőnek ítélt vérplazmát ezután a Covid-19 betegségben szenvedők, valamint a magas kockázati csoportba tartozók kapnák meg.

"Ezt nagyon gyorsan el lehet végezni, jóval gyorsabban, mint a gyógyszerfejlesztést, mivel gyakorlatilag vérplazma-adományozásról és transzfúzióról van szó" - mondta Jeffrey P. Henderson, az egyetem munkatársa.

A koronavírus ellen egyelőre még nincs hatásos vakcina Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A terv egyszerű, a kivitelezés azonban jóval bonyolultabb.

A kutatóknak még meg kell határozniuk, hogy mennyi antitest van a már felépült páciensek vérében, és hogy mennyi antitest szükséges a Covid-19 hatékony kezeléséhez és megelőzéséhez.

Kőkorszaki módszer, de hatásos lehet

Henderson szerint a plazmaelkülönítés régóta létező technológia, amelyet könnyedén el lehet végezni a vértranszfúziós osztályokon általában megtalálható berendezésekkel.

Vérplazmát kapni a Covid-19 betegségből már kigyógyult páciensektől pedig ugyanolyan biztonságos,

mint bármely más vérplazma-transzfúzió.

Kinyerni a vérplazmát a már felépült páciensből ugyanolyan egyszerű, mint bármely más vérplazma-transzfúzió Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"A frissen kigyógyult páciensektől származó szérum használata kőkorszaki módszer ugyan, de a történelem során működött" - tette hozzá a szakember.

"Annak idején így előztük meg és kezeltük az olyan vírusos megbetegedéseket, mint a kanyaró, a mumpsz, gyermekbénulás és az influenza, ám a vakcinák megjelenésével a módszer érthető módon a háttérbe szorult, és sokan elfeledkeztek róla.

Az új koronavírus elektronmikroszkópos képe. A felvételen kék színnel látható egy sejt felületén Forrás: AFP/Handout

- húzta alá Henderson. A kutatók a múlt héten fordultak az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósághoz (FDA), amely ha jóváhagyja a kérelmüket, akkor a szakemberek minél előbb megkezdenék a klinikai vizsgálatokat.

(Forrás: MTI/Hszinhua)