A SARS-CoV-2 nem terjed olyan hatékonyan a melegebb és párás régiókban, mint a hűvösebb területeken – erre jutott az első ezzel kapcsolatos vizsgálat, ami a Social Science Research Network című tudományos folyóiratban jelent meg.

Qasim Bukhari és Yusuf Jameel, a Massachusetts Institute of Technology kutatói a koronavírus globális terjedését vizsgálták, és arra jutottak, hogy a fertőzések 90 százaléka olyan helyeken történik, ahol az átlaghőmérséklet 3 és 17 Celsius-fok, az abszolút páratartalom pedig 4 és 9 gramm per köbméter között van.  (Az abszolút páratartalom a levegőben lévő nedvesség pontos mennyiségét adja meg, vagyis hogy egy köbméter levegő hány gramm vizet tartalmaz.)

Ezzel szemben azok a térségek, ahol az átlaghőmérséklet 18 Celsius-fok felett van, és az abszolút páratartalom meghaladja a 9 gramm per köbmétert, a koronavírus már jóval gyengébben teljesít, a globális eseteknek mindössze 6 százalékát adják ezek az országok. 

Mindez azt jelzi, hogy a SARS-CoV-2 kevésbé hatékony a melegebb, párás helyeken"  – írták a kutatók, akik szerint a páratartalom különösen fontos meghatározó tényező a betegség terjedésében.

Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Amennyiben a következtetések helytállóak, a járvány Észak-Amerikában és Európában biztosan nem fog csillapodni júniusig, ez az az időszak ugyanis, amikor a páratartalom 9 gramm per köbméter fölé kezd emelkedni.

Sajnos azonban kár reménykednünk abban, hogy önmagában a nyár megállítja a vírust: legfeljebb lelassítja, de nem tünteti el a kórokozót, emelték ki a tanulmány szerzői.