Így működik a távkonzultáció a kardiológiában

elektrokardiográfia
Az EKG (elektrokardiográfia) vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes, már szinte alapvető vizsgálati módszer a kardiológiában, ami a percenkénti szívverések számát adja meg, de a szív ingervezetési zavarairól, ritmuszavarairól, szívizomzat károsodásáról, a szervezet aktuális stressz-szintjéről is információt ad.
Vágólapra másolva!
Az egészségügyben működő távkonzultáció a válsághelyzet előtt leginkább a kényelmet, a gyorsaságot szolgálta, a koronavírus járvány idején azonban a biztonság egyik legfontosabb eszköze lehet. Dr. Sztancsik Ilona (https://www.kardiokozpont.hu/munkatarsaink/kardiologus/dr-sztancsik-ilona), a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arról beszélt, milyen kardiológiai vizsgálatok során kérhető távkonzultáció.
Vágólapra másolva!

Távkonzultáció: a biztonság az első

Életünk egyre több területén igyekszünk az online szolgáltatások előnyeit élvezni, így például a vásárlásnál, a hivatalos ügyeink intézésénél, de egyre nagyobb az igény az egészségügyi szolgáltatások piacán is ezekre a lehetőségekre, különösen, amikor nehezen megoldható a személyes jelenlét.

Az EKG (elektrokardiográfia) vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes, már szinte alapvető vizsgálati módszer a kardiológiában, ami a percenkénti szívverések számát adja meg, de a szív ingervezetési zavarairól, ritmuszavarairól, szívizomzat károsodásáról, a szervezet aktuális stressz-szintjéről is információt ad. Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/nyugalmi-ekg

Az orvosi távkonzultáció működésének alapelve, hogy jónéhány esetben elegendő a szakorvos tanácsa, vagy segítségnyújtása egy már megkezdett terápia vagy kezelés lefolytatásához, továbbá egy korábbi vizsgálat értékeléséhez.

A mai helyzetben nyilvánvalóan a páciensek és az orvosok, az egészségügyi személyzet biztonsága az első,

ezért is fontos, hogy a távkonzultáció lehetősége a szakmai irányelveknek megfelelő működés mellett vehető igénybe.

Milyen kardiológiai vizsgálatok során kérhető távkonzultáció a magánorvoslásban?

• Korábbi személyes konzultációt követő kontrollvizsgálat esetén.
• Holter EKG vizsgálatot követően szakorvosi elemzés, kiértékelés esetén.
• ABPM vizsgálatot követő szakorvosi kiértékelés megoldására.
• Minden olyan szakorvosi konzultációnál, amely nem igényel eszközös vizsgálatot.

A távkonzultáció előnyei és feltételei

A magánorvoslásban a távkonzultáció időtakarékos és jelenleg a legbiztonságosabb megoldás. Különösen fontos ez a lehetőség,

ha esetleg önkéntes karanténban tartózkodik valaki, tünetei vannak, vagy csupán minél inkább szeretne elzárkózni a fertőzés lehetőségétől

– hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. Természetesen a távkonzultáció lehetőségét, annak módját, díját és időpontját előre szükséges egyeztetni a szakorvossal.

Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/kardiologiai-vizsgalat-kivizsgalas

Maga a konzultáció megoldható skype-on, telefonon vagy e-mailben, a technológiai háttér pedig ennek megfelelően vezetékes vagy mobiltelefon, hordozható vagy asztali számítógép vagy okostelefon. A lényeg tehát, hogy aki teheti és a problémája is lehetősé teszi, jelenleg érdemes a kardiológiai távkonzultáció lehetőségét választania.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)