Tovább folytatódik a vita arról, hogyan hat a meleg idő a koronavírusra

koronavírus
A pásztázó elektron mikroszkóp által készített kép a rózsaszínnel jelölt emberi sejtek közt lévő SARS-CoV-2, új nevén COVID-19 (sárga színnel jelölve) koronavírusról.
Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy nyáron eltűnik a SARS-CoV-2 új koronavírus - olvasható az Európai Unió járványügyi és betegségmegelőzési központja szerdán kiadott jelentésében.
Vágólapra másolva!

A dokumentum szerint nincs bizonyíték arra, hogy az új koronavírus évszakhoz kötött. Ezt szerintük megerősíti az is, hogy a vírus terjedése gyors volt, olyan trópusi éghajlattal rendelkező országban, mint Szingapúr, vagy az ugyancsak hasonló klímájú dél-kínai régióban.

"A járványt korlátozó intézkedések végrehajtása még fontosabb, mint valaha, számolva azzal, hogy az új koronavírus valószínűleg nem tűnik el a nyári időszakban"

- írja a jelentés.

Felhívja továbbá a figyelmet, amennyiben a vírust nem korlátozzák hatékony rendelkezésekkel, a jelenlegi becslések szerint az európai országok mintegy fele március végéig eléri a 100 ezer lakosra jutó száz eseti arányt. A többi ország ezt a szintet április közepére éri el.

A pásztázó elektron mikroszkóp által készített kép a rózsaszínnel jelölt emberi sejtek közt lévő SARS-CoV-2, új nevén COVID-19 (sárga színnel jelölve) koronavírusról Forrás: Origo

A jelentés hozzáteszi azt is, hogy több európai országban a laboratóriumi eszközök fogytával, kevesebb teszt elvégzésre kerül sor,

így a klinikailag igazolt esetek száma is kevesebb lesz.

Ez azonban nem jelenti, hogy a valóságban kevesebb lesz a megbetegedés.

(Forrás: MTI)