Az új koronavírus terjedésével megjelentek a tévhitek is, ezeket cáfolja meg, és a betegséggel kapcsolatban néhány alapvető kérdést is tisztáz a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) összeállítása, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa alapján készítettek.

Tévhit, hogy a forró fürdő vagy a hó elpusztítja a vírust

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott - a Tudomány.hu oldalon is olvasható - összegzés szerint az Egészségügyi Világszervezet  (WHO) a tévhitek közé sorolja többek között, hogy a hideg időjárás és a hó elpusztítja az új Covid-19-vírust, és a forró fürdő megakadályozza a koronavírus-fertőzést. 

Ugyancsak tévhit, hogy a koronavírus szúnyogcsípéssel terjed, 

ezt semmilyen bizonyíték vagy adat sem támasztja alá.  

Koronavírus elektronmikroszkópos képeForrás: Phanie/NIAID-NIH/PHANIE/Niaid-Nih

Az új koronavírus légúti kórokozó, amelyet a fertőzött emberek elsősorban köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek.
Azt is a hiedelmek világába sorolják, hogy a kézszárítók elpusztítják az új koronavírust. Mint írják, ha valaki meg akarja védeni magát, 

tisztítsa meg gyakran kezét alkoholos kézfertőtlenítőkkel, vagy mossa meg alaposan szappannal és vízzel. 
A WHO felhívja arra is a figyelmet, hogy nem szabad UV-lámpát használni a kéz vagy más bőrfelületek fertőtlenítésére, ugyanis az ultraibolya-sugárzás bőrirritációt okozhat.

A Covid-19-vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjedForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Emellett az egész test alkohollal és a klórral való permetezése sem jó módszer a koronavírus-fertőzés elkerülésére, 

ez ugyanis nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetébe, 

viszont roncsolja a nyálkahártyát (vagyis a szemet és a szájat) és a ruhát is könnyen tönkreteszi.

A legfontosabb az alapos kézmosásForrás: BSIP/COLLANGES / BSIP/Collanges

Az alkohol és klór is nagyon hasznos lehet ugyanakkor más felületek fertőtlenítésére a megfelelő használati utasítás betartása mellett. 

A tévhitek között szerepel az is, 

hogy a tüdőgyulladás és az influenza elleni védőoltások védelmet nyújtanak az új koronavírus ellen. Mint rámutatnak, ez az új vírus annyira különbözik a korábbiaktól, hogy külön védőoltást kell kifejleszteni ellene.

Az életkortól függetlenül védekezzünk a vírus ellen

A WHO ugyancsak a hiedelmek közé sorolja, hogy az orr sóoldatos öblítése megelőzi a koronavírus-fertőzést és a fokhagyma fogyasztása megvéd a fertőzéstől.

Az orr öblítése nem akadályozza meg a légúti fertőzések kialakulását, és arra sincs bizonyíték, hogy a fokhagyma - bár egészséges élelmiszer, amelynek lehet némi antimikrobiális hatása - megvédené az embereket az új koronavírustól.

A fokhagymában lévő allicin baktérium- és vírusölő hatással bír, de nincs bizonyíték, hogy megvédene a koronavírustólForrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/ennyi_mindenre_jo_a_fokhagyma/20170419103301

Az Egészségügyi Világszervezet kiemeli: az új koronavírus minden korosztályt megfertőzhet, 

de az idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetében általában súlyosabb a betegség lefolyása. 

A WHO azt javasolja, hogy mindenki életkortól függetlenül védekezzen a vírus ellen, különösen figyeljen a kezei tisztán tartására, igyekezzen elkerülni mások megfertőzését köhögéssel, tüsszögéssel.

A sós vízzel való gargalizálás sem véd meg a koronavírustól 

Az MTA összeállításában további két elterjedt tévhit cáfolata is szerepel. Mint kiemelik, sem a gyakori vízivás, sem a sós vízzel való gargarizálás nem véd meg a vírustól 

és téveszme az is, 

hogy ha valaki legalább 10 másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét köhögés nélkül, akkor nem beteg.

Az antibiotikumok bakteriális fertőzéseket gyógyítanak, a koronavírus-fertőzést nemForrás: Thinkstock

Az összeállításban rámutatnak arra, hogy az új koronavírus-fertőzés nem gyógyítható antibiotikumokkal, előfordulhat azonban, hogy koronavírusos betegek kórházi ápolásuk alatt 

antibiotikumos kezelésben részesülnek a lehetséges bakteriális szövődmények elhárítása érdekében. 

Hangsúlyozzák azt is, hogy jelenleg nem létezik kifejezetten az új koronavírus megelőzésére, kezelésére kifejlesztett gyógyszer. Néhány, kifejezetten a koronavírus kezelését célzó módszert azonban már vizsgálnak.

(Forrás: MTI)