Kicsi, de félelmetes volt a 67 millió éve élt tollas dinoszaurusz

Basic RGB
Vágólapra másolva!
Viszonylag kis termete ellenére félelmetes ragadozó volt az a 67 millió évvel ezelőtt élt tollas dinoszaurusz, amelynek megkövesedett maradványait Új-Mexikó északnyugati részén tárták fel a kutatók.
Vágólapra másolva!

A szakemberek csütörtökön jelentették be a két lábon járó Dineobellator notohesperus faj felfedezését. A nagyjából 2 méter hosszú és 1 méter magas teremtmény súlya 18-22 kilogramm között mozgott. A kréta időszakban élt ragadozó a viszonylag kis termetét vad természetével ellensúlyozta.

A Dineobellator, amelynek neve navahó harcost jelent a térségben élő észak-amerikai indián népcsoport előtti tisztelet jelenként, a Dromaeosauridae családba tartozott, akárcsak a jól ismert Velociraptor, amely nem sokkal korábban élt a mai Mongólia területén.

- mondta Steven Jasinski, a Pennsylvaniai Állami Múzeum paleontológusa, aki a Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője volt.

Az Új-Mexikóban feltárt ősmaradványok között a kutatók találtak egy csaknem 10 centiméteres, sarló alakú karmot, rajta egy mély vágással, ennek mérete és formája alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy az állat egy fajtársa okozhatta.

- mondta Jasinski. "A falkában élő állatok gyakran csapnak össze különböző dolgok, általában élelem, territórium és akár még a napfény miatt is.

- magyarázta a szakember. A leletek tanúsága szerint az új-mexikói példánynak volt egy törött bordája is, amely összeforrt, ami nem csupán azt sugallja, hogy megpróbáltatásokkal teli életet élt, hanem azt is, hogy ez a dinoszaurusz képes volt megbirkózni bizonyos sérülésekkel.

Forrás: Sergey Krasovskiy

A sűrű fogazatú Dineobellator árvízjárta területen élt, amelyet nála jóval nagyobb ragadozókkal és megannyi növényevővel osztott meg. A szakemberek az állat csontvázának mintegy 25 százalékát tárták fel, de ez is elég volt annak megállapításához, hogy a Dineobellator olyan evolúciós sajátosságokkal rendelkezett - nagy erővel tudott megmarkolni dolgokat, karjait jól tudta hajlítani és egyedi farokszerkezete volt -, amelyek megkülönböztették a Dromaeosauridae család többi tagjától. Jasinski szerint a Dineobellator nem csupán a kisebb zsákmányok elejtésére volt képes, hanem falkában vadászva a nagyobb ragadozókat is célba vette.

(MTI/Reuters)