Meglepő kutatási eredmény: a sarkvidékek felé mozdult az élővilág

heringraj, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az óceánok melegedésével a tengeri állatok a sarkvidékek felé vonulnak. Egy több mint száz évet átölelő, nagyjából 300 állatot követő globális elemzés szerint az emlősök, planktonok, halak, növények és tengeri madarak eloszlása a hőmérséklet melegedésével változik.
Vágólapra másolva!

Összeállítottak egy kiterjedt adatgyűjteményt

A Bristoli és az Exeteri Egyetem kutatói munkájuk során átvizsgáltak az állatok számának változását összegző 540 publikált adathalmazt, hogy kiderítsék, hogyan reagáltak a tengeri növények és állatok a vizek melegedésére - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

– mondta Martin Genner, a Bristoli Egyetem evolúciós ökológiával foglalkozó kutatója.

heringraj, illusztráció Forrás: DPA/AFP/Hinrich Baesemann

Louise Rutterford, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője szerint a tengeri fajok eloszlását a sarkvidékek irányába a hideg hőmérsékletek, az Egyenlítő irányába a magas hőmérsékletek korlátozzák.

– fogalmazott.

Hozzátette: az Egyenlítő irányában viszont előrejelzésük szerint csökkenni fog az állatok száma, mivel ott túl meleg lesz a túléléshez.

Bizonyos tengeri fajok profitálnak a helyzetből

A kutatócsoport elemzése szerint a tengeri élőlények populációi mindkét területen megváltoztak. Például a hering (Clupea harengus) és az Adélie-pingvin (Pygoscelis adeliae) populációja csökkent élőhelyük melegebb vidékein, míg a hidegebb peremein növekedett. Rutterford hozzátette:

úgy tűnik, hogy bizonyos tengeri fajok profitálnak a klímaváltozásból, különösen a sarkvidéki területek határán élők képesek a gyarapodásra.

Ugyanakkor egyes tengeri élőlények nem képesek elég gyorsan alkalmazkodni ahhoz, hogy túléljék a felmelegedést, ez leginkább az Egyenlítő közelében élő fajokra jellemző. Mind a növekedés, mind a csökkenés aggodalomra ad okot, mivel káros hatással lehetnek a szélesebb körű ökoszisztémára.

A pingvinek is kitűnően alkalmazkodnak Forrás: robertharding/Laura Grier/Laura Grier

A tanulmány szerint a következő évtizedekben tovább folytatódhatnak ezek a területi eltolódások, és lehetségessé válik például, hogy több melegvízi halat lehet majd halászni;

de negatív hatása is lehet a partvidéki élőlényekre. Például ha a melegedő vizek otthont biztosítanak kártékony melegvízi paraziták számára, hogy elszaporodjanak olyan akvakultúrákban is, amelyekben korábban nem fordultak elő.

(MTI)