Járvány-világkörkép a vírusgenomok vizsgálata alapján

koronavírus, járvány, genom
Vágólapra másolva!
Összesen 1 495 SARS-CoV-2 genom összehasonlítása alapján felvázolható, hogy merre és milyen tendenciák alapján terjed az új koronavírus jelenleg a világban. Mutatjuk a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának a Nextstain projekt alapján legvalószínűbb becslését az elérhető genomikai adatok szerint, amely trendeket és nem egzakt eseményeket mutat.
Vágólapra másolva!

Fontos információkat tett közzé ma a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja a Nextstrain nevű projekt kapcsán, amely az új koronavírus fejlődését követi nyomon, valós időben. A program folyamatosan frissített képet nyújt a nyilvánosan elérhető adatokról, amelyeket hatékonyan elemeznek.

A Nextstrain projekt célja a járvány epidemiológiai megértésének elősegítése és a járványgócok elleni küzdelem javítása.

A Pécsi Virológia közösségi oldalán elemezte és mutatta be, hogy hogyan néz ki jelenleg a járvány terjedése a világban, a vírusgenomok vizsgálata alapján.

Forrás: Facebook/Virológia Pécs

Európa: a vírusgenomok földrajzi keveredése látszik Európán belül,

ez a határokon át történő mozgást jelzi az elmúlt 3-5 hétben.

A legtöbb határintézkedés ebben az időszakban került bevezetésre, ezek hatását a későbbiekben, valószínűleg határokon belüli, úgynevezett helyi klaszteresedés formájában látni lehet majd.

Izland: Noha Izland európai országnak számít, mégis érdemes külön megemlíteni, mert több mint 300 minta adatsorából jó képet lehet kapni a kórokozó nagymértékű behurcolására Európából (főleg az olasz és az osztrák régióból - ez az északolasz gócpontot jelölheti), illetve Amerikából, ami a szigetország esetében, ami kedvelt turistacélpont, ez nem is tekinthető meglepőnek.

Észak-Amerika: Amerika keleti és nyugati partja közti szekvenciák továbbra is közeli rokonai egymásnak – ez az országon belüli aktív terjesztés indikátora.

A COVID-19 elterjedése a Johns Hopkins Egyetem térképe szerint Forrás: Johns Hopkins University

Washington államban, ahol a legsúlyosabb a helyzet, két külön helyről (Kína és Európa) származó behurcolás indította el az eseményeket. E két behurcolás terjedési láncolatait lehet most látni az Egyesült Államokban. Számos államban helyi terjedési klaszterek figyelhetőek meg, ez különösen hangsúlyos Kalifornia államban.

Ázsia: Iráni gócpontból történt behurcolást lehet feltárni a legutóbbi szekvenciaadatok alapján.

Afrika: a filogenetikai elemzések helyi terjedést mutatnak Kinshasában, immáron több mint 11 napja; egyelőre nem tudni, hogy ez helyi, országon belüli sajátosság vagy jóval nagyobb kiterjedésű esemény apró részlete.
Kongói Demokratikus Köztársaság: a köztársaságon kívülről nincs szekvenciaadat, így nehéz bármit is becsülni.

Ausztrália: Új-Dél-Walesben helyi terjedés figyelhető meg az adatok alapján.

Kiváló kutatók dolgoznak szerte a világon a járvány megértésén és a megoldási javaslatokon - hazánkban is számos kutatóműhelyben Forrás: Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Tudományegyetem BSL-4 szintű virológiai kutatólaboratóriuma a közép-európai régió legmodernebb, a kor minden labortechnológiai, biobiztonsági és biztonságtechnikai követelményeinek megfelelő egyetemi fenntartású, kutatási egysége.

A kutatólaboratórium elsősorban az állatokról emberekre terjedő vírusok vizsgálatával foglalkozik, most kiemelten az új koronavírussal.

A fejlesztés eredményeként a laboratórium a legmagasabb biobiztonsági szinten működik, így képes felvenni a harcot a modern világot fenyegető fertőző betegségek bármelyikével.