Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte maláriaellenes szerek Covid-19 elleni alkalmazását

koronavírus, illusztráció
24 February 2020, Baden-Wuerttemberg, Tübingen: ILLUSTRATION - Blue liquid is pipetted in a laboratory. Photo: Sebastian Gollnow/dpa
Vágólapra másolva!
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) engedélyezte hétfőn a malária ellen is alkalmazott hidroxiklorokin-szulfát és a klorokin-foszfát nevű szerek alkalmazását az új típusú koronavírus okozta Covid-19 kór kezelésére. Az egyikből rengeteg van Magyarországon.  
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök a vasárnap esti sajtókonferenciáján jelentette be, hogy a szert kísérleti jelleggel már 1100 páciensnél alkalmazzák New Yorkban.

Az FDA sürgősségi rendelettel tette lehetővé a hozzáférést ehhez a gyógyszerhez. Ennek érdekében felszabadította az országos stratégiai készletet, és amennyiben nem kivitelezhető vagy nem lehetséges más klinikai kísérleti gyógyszer, akkor az orvosok felírhatják ezt a Covid-19 kórral már kórházban kezelt betegeknek is.

A rendelet értelmében a szerek alkalmazásakor kötelező tájékoztatni az orvosokat és a pácienseket a két gyógyszer ellenjavallatairól és kockázatairól is.

Illusztráció Forrás: AFP/Sebastian Gollnow

Az emberi erőforrásokért és egészségügyért felelős szövetségi minisztérium az Alex Azar miniszter által aláírt közleményben tudatta, hogy a németországi székhelyű Sandoz gyógyszergyár - amelynek anyavállalata a svájci Novartis - harmincmillió adag, a német Bayer pedig egymillió adag hidroxiklorokint szándékozik átadni az amerikai stratégiai gyógyszerkészletnek.

Az amerikai minisztérium ezen kívül finanszírozza még két további, már forgalomban lévő gyógyszer klinikai kísérleteit a Covid-19 esetleges kezelésére.

Az FDA döntése és az egészségügyért is felelős tárca lépései a Fehér Ház teljes támogatását élvezik. A hidroxiklorokin-szulfátot és a klorokin-foszfátot egyébként nemcsak malária ellen alkalmazzák, hanem lupusz és reumatoid artritisz kezelésére is. Mindkét betegség autoimmun eredetű.

Rengeteg van ebből a szerből itthon

Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre a hidroxiklorokin-szulfátnak, rengeteg van belőle itthon, a kormány most a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében leállította az exportot, megtiltotta a szer kivitelét, mert

elsődlegesen a magyarországi igényeket kell kielégíteni,

de miután ezt sikerül teljesíteni, külföldön is lehet majd értékesíteni. Magyar szakemberek szerint a hidroxiklorokin-szulfát más gyógyszerekkel együtt alkalmazva hatékonynak mutatkozik a koronavírusos betegek kezelésében.