Mutatjuk a négy legígéretesebb antivirális szert koronavírus ellen

koronavírus
A koronavírus szerkezete
Vágólapra másolva!
A COVID-19-vírussal szemben alkalmazható ellenszerek és vakcinák fejlesztése számos laborban egyszerre folyik most a világban. Soha nem látott összefogás keretében zajlik a legtöbb fejlesztés, a munkafolyamatok gondos felosztásával az egyes országok között – tette közzé ma a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja a közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

Közösen keresik a hatékony ellenszert

Ezúttal nem egymással, hanem az új koronavírus-járvánnyal futnak versenyt a világ kutatói. A megmérettetés most azonban nem arról szól, hogy ki lesz az első. Sokkal inkább azt tartják szem előtt, hogy

a tudomány időben és minél több megoldást tudjon nyújtani a járvány leküzdéséhez.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja szerint éppen ezért egyszerre számos ösvényt kell taposni, még ha némelyik nem is vezet majd eredményre. De hogyan is működik ez valójában?

A koronavírus szerkezete Forrás: Science Photo Library/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

– hangsúlyozzák a legnagyobb közösségi oldalon tett bejegyzésükben kedden. – Amikor el akarjuk hárítani a támadást, több ponton is beavatkozhatunk.

A pécsi virológusok ezért egy rövid ismertetővel próbálnak meg általános képet adni arról, hogy mik a lehetőségek és jelenleg milyen kutatások zajlanak világszerte ezen a téren.

A WHO kiválasztotta a négy legígéretesebb szert

A kutatók rámutatnak, hogy a vírust a sejten kívül vagy azon belül blokkolhatjuk. A sejten kívüli blokkolást általában vakcinák által létrehozott antitestekkel, mesterségesen előállított antitestekkel vagy egyéb módokon (például receptor-blokkolókkal) érhetjük el. A vírus replikációját a sejten belül pedig több lépésben gátolhatjuk.

A CEPI nevű tudományos és technológiai összefogás által jelenleg fejlesztett vakcinák Forrás: PTE

– mutattak rá a tudósok. – Ezek klinikai hatékonyságát jelenleg egy példa nélküli, világméretű teszt során vizsgálják, ami a SOLIDARITY névre hallgat.

A WHO által kiválasztott négy ígéretes terápiás lehetőség:

- Remdesivir antivirális szer, amely a vírus másolását végző enzimet blokkolja.
- Maláriaellenes szerek, amelyek a vírus „érését" befolyásolják közvetett módon, a gazdasejt bizonyos folyamatainak pH változásával.

Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoport, valamint az Országos Koronavírus-kutatócsoport vezetője Forrás: Pécsi Tudományegyetem/Csortos Szabolcs

- HIV vírus ellenes szerek (ritonavir/lopinavir) – ezek úgynevezett proteáz gátlók. A proteázok kulcsfontosságú enzimek melyek a vírus fehérjéinek végső érését segítik. Ez egy klinikai vizsgálat során már elbukott, de a WHO szakértői szerint a betegség korai fázisában még hatásos lehet, így ezt kívánják most tesztelni.

A SARS-CoV-2 elektronmikroszkópos képe Forrás: BSIP/IMAGE POINT FR - LPN / BSIP/Image Point Fr - Lpn

- Ritonavir/lopinavir interferon-béta kezeléssel kombinálva – az interferon-béta a vírusfertőzés korai szakaszában adagolva segítheti a korai védelmet, ezt kombinálva az előző párossal jó eredményekre számít a szakma.

A pécsi virológusok hangsúlyozzák azonban, hogy kifejezetten kórházi körülmények közt adható gyógyszerekről van szó.

Hozzátették, hogy az időzítés és a dózis kulcsfontosságú, ami minden esetben orvosi döntéskör. Ám a szerek végső próbája még hátravan. Emellett jelenleg több ígéretes és modern vakcina prototípus készül a világ több laboratóriumában. Ezek közül számos már a klinikai tesztelések fázisában jár.