Szabadon engedtek egy újabb hiúzt Szlovéniában

2020.03.31. 20:25

Háromhetes karantén után kedden szabadon engedtek Szlovéniában egy újabb, Romániából érkezett hiúzt. Katalint az elmúlt hetekben szoktatták hozzá új környezetéhez - közölte a szlovén erdészeti szolgálat.

Katalin, a hiúz áttelepítése egy nemzetközi projekt keretében valósult meg. A kezdeményezés célja, hogy Európában helyreállítsák a helyi hiúzpopulációkat, amelyek nagyon meggyérültek.

A karanténra a szakemberek szerint azért van szükség, hogy a szabadon engedett vadállatok megmaradjanak az adott területen,

és hajlandóak legyenek keveredni az ott élő helyi hiúzokkal.
A projekt indulása óta négy hiúzt telepítettek át Szlovéniába és Horvátországba. A ragadozó macskafélék a Goru, Doru, Alojzija és Katalin nevet kapták. Az állatvédők összesen 14 példányt szeretnének betelepíteni a Dinári-hegységbe és a délkeleti Alpokba, hogy biztosítsák a helyi hiúzpopulációk nagyobb genetikai sokszínűségét. 

Catalin.Forrás: https://www.lifelynx.eu/lynx-catalin-already-in-quarantine-enclosure-in-slovenia/#

A betelepített állatokat telemetrikus (műholddal követhető) nyakörvvel látják el, hogy meg lehessen figyelni a viselkedésüket a természetben.
Az elsőként Szlovéniába érkezett Goru tavaly májusban már sikeresen be is illeszkedett a helyi populációba, és párosodott egy nősténnyel, Tejával. Amint azt egy januári genetikai vizsgálat igazolta, kölykük is született.
Katalint, a második Szlovéniába költöztetett hiúzt a következő négy évben még tíz példány követi majd.

(Forrás: MTI)