Egyszerű influenzának indult, de aztán kiderült, nem az

koronavírus
A koronavírus nem ismeri a határokat
Vágólapra másolva!
Noha a globálissá fejlődött COVID-19 járvány egyelőre még Európában és Észak-Amerikában is terjedőben van, de szerencsére egyre jobban növekszik a vírusfertőzésből meggyógyultak száma is. A kórból felépült betegek különböző módon élték át a fertőzés lefolyását és tüneteit saját beszámolóik szerint. Vannak, akik szinte alig érezték meg, míg mások komoly megpróbáltatásként élték át a betegség napjait. Ezekből a beszámolókból közlünk részleteket. A betegség, ahogy sokszor elmondtuk, a 65 évesnél idősebb emberekre rendkívül veszélyes. 
Vágólapra másolva!

Először influenzára gyanakodott

Az egyik első, Skóciában koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált beteg megosztotta a kór lefolyásával kapcsolatos személyes tapasztalatait a BBC Scotlandnek nyilatkozva.

A férfinél körülbelül tíz nappal az olaszországi utazása után diagnosztizálták a Covid-19-fertőzést,

miután lázas lett.

A fertőzésből kigyógyult férfi elmondta: "Február 25-én tértem haza, amikor még nem voltak különösebb korlátozások. Eleinte nem éreztem a tüneteket. Teljesen jól voltam, és szerdán, illetve csütörtökön mentem be dolgozni a munkahelyemre.

Csütörtök este kezdett rosszabb közérzetem lenni, de csak a télen szokásos influenzafertőzésre gyanakodtam.

Enyhe lázam volt, borzongást éreztem, a legerősebb tünet a főleg a lábaimban érzett fájdalom volt, ami miatt nem tudtam jól aludni."

Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos cambridge-i hercegnek, a brit trónörökös elsőszülött fiának a felesége látogatást tesz a londoni mentőszolgálat 111-es segélyhívószámának kontrollszobájában a dél-londoni Croydonban 2020. március 19-én Forrás: MTI/AP/Kensington-Palota

A hatósági ajánlást figyelembe véve iránymutatásért és tanácsért felhívta a 111-es segélykérő számot. Arra utasították, hogy másnap reggel menjen kórházba, ahol orr- és torokváladék mintát vettek tőle, és mivel a tesztje pozitív lett, egyből a kórházba került. A beteg elmondta, hogy viszont a tünetei nem fejlődtek tovább.

Hozzátette: "Mire kórházba mentem, már viszonylag jobban voltam. Az enyhe influenzaszerű tünetek gyorsan eloszlottak, megszűnt a lábfájdalom, valamint a láz, a köhögés és a légszomj." Nyolc napig tartották elszigetelten, és miután két, egymást követő napon negatív volt a Covid-19-tesztje, hazaengedték.

Azt is elmondta, hogy bár a vírusfertőzés más embernél sokkal súlyosabb tünetekkel is együtt jár, de neki

többnyire csak enyhébb tüneteket okozott a betegség.

„Ez a valami rövid élettartamú, és teljes mértékben felépülhetünk belőle. Így kell ezt látnia az embereknek"- fűzte hozzá a meggyógyult páciens.

Az új koronavírus elektronmikroszkópos képe. A felvételen kék színnel látható egy sejt felületén. Forrás: AFP/Handout

Szörnyű hasfájásra panaszkodott

Egy angliai, fiatalabb beteg azonban már korántsem volt olyan szerencsés, mint a skóciai sorstársa.

A COVID-19-fertőzést elkapott emberek, akik nem tartoznak a veszélyeztetett korosztályba, többségénél enyhébb lefolyású a kór, azért vannak kivételek is, bár az tény:

a 65 évesnél idősebb emberek vannak veszélyben, számukra életveszélyt jelent a koronavírus.

Természetesen a megelőzés szabályait mindenkinek komolyan kell vennie.

Az angol koronavírusos a tünetek észlelését megelőzően nem járt se külföldön, sem pedig különösebben nagy tömegben.

„Egy nappal azelőtt, hogy megjelentek a tünetek, szörnyű hasfájásom és hányingerem volt. Aznap este folyamatosan elvesztettem az egyensúlyomat. Csak a fáradtságra gondoltam, de be kell vallanom, hogy nagyon furcsának találtam" – így emlékszik vissza az első tünetekre, a Quora webes oldalnak adott nyilatkozatában.

A koronavírus bárkit megfertőzhet, de az idős emberekre életveszélyes Forrás: Science Photo Library/DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Design Cells/Science Photo Libra

"Másnap már nagyon fáradtnak éreztem magam,

a normálnál magasabb volt a hőmérsékletem és a száraz köhögés is megjelent,

illetve mellkasi fájdalmakat is tapasztaltam" – mondta a páciens. „Ahogy a napok múltak, nagyon gyengének éreztem magam, és hátfájásom is volt. ... úgy éreztem, hogy nem tudok rendesen lélegezni. A torkom borzasztóan fájt, és nagyon száraz volt a bőröm" – számolt be a tünetek elhatalmasodásának tapasztalatairól.

A mostani tapasztalataim szerint a betegség csúcspontja valószínűleg a tünetek megjelenésének 3. vagy 4. napja körül van" – fűzte hozzá a COVID-19-fertőzésből felépült beteg.

"Haldoklónak éreztem magam"

A kormányzatok és az egészségügyi szakértők egyaránt arra figyelmeztetik az idős, 65 év feletti embereket, valamint a súlyos, krónikus állapotban szenvedőket,

hogy számukra nagyon nagy fenyegetést és komoly kockázatot jelent a COVID-19-fertőzés.

Egy amerikai beteg azt mondta, hogy az embereknek nagyon komolyan kell venniük a járványt, mivel miután elkapta a koronavírust, „haldoklónak érezte magát".

Az idősek, főleg a 65 év felettiek sokkal jobban kitettek a koronavírus-fertőzésnek (a kép illusztráció) Forrás: AFP

Az ohiói Warrenből származó férfinek pozitív lett a koronavírustesztje, és esetében súlyosabb lefolyású volt a kór. A személyiségi jogi okokból meg nem nevezett beteg a COVID-19 hatásait sokkal gyötrelmesebbnek élte meg, mint az influenzás megbetegedés tüneteit,

miután a tüdőgyulladás is kialakult nála.

- nyilatkozta a FOX 8 News televíziós csatornának.

A SARS-CoV-2 vírus elektonmikroszkópos képe Forrás: BSIP/IMAGE POINT FR - LPN / BSIP/Image Point Fr - Lpn

"Ez nagyon rossz érzés. Rögtön tudtam, hogy nem influenza lehet"- számolt be arról, hogyan élte át a fertőzés tüneteinek kialakulását.

Az idős férfi a Mercy Health St. Joseph Warren Kórházba került, és egyike volt az Ohio államban megerősített első öt koronavírus-fertőzött személynek. A férfit még március elején döntötte le a lábáról a kór,

amikor a COVID-19-járvány elkezdett terjedni az Egyesült Államokban.

Koronavírus Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

"Azt mondták, hogy tüdőgyulladásom van, és megkérdezték, hogy jártam-e Kínában" – nyilatkozta a televíziónak.

„Nemet mondtam nekik. Megkérdezték azt is, hogy van-e olyan ismerősöm, aki a közelmúltban Kínában járt, de erre is csak azt tudtam mondani, hogy nem. "Elmondta, nagyon megviselték a betegség fájdalmas tünetei.

- mondta a betegségből végül szerencsésen felépült férfi.

Rendkívül fontos a megelőzés, a tüneteket pedig nem szabad elbagatellizálni Forrás-képillusztráció: MTI/Balogh Zoltán

"Remélem, nem adtam át senkinek"- tette hozzá. Ezek a beszámolók is azt bizonyítják, hogy a megfertőződés kockázatát mindenkinek komolyan kell vennie, és a megbetegedés elkerülése érdekében be kell tartani a szakember biztonsági ajánlásait.

(Forrás: Medical Daily, Quora.com, FOX 8 News)